U Velikoj Gorici povećana potreba zapošljavanja u odnosu na prošlu godinu

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2016. u 13:57
Foto: Grad Velika Gorica

Ministrici su predstavljeni i pokazatelji Velike Gorice koji je svrstavaju među gradove s najmanjom stopom nezaposlenosti, a posebno je ohrabrujuća činjenica da je nezaposlenost u lipnju 2016. smanjena za 25 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a potreba zapošljavanja povećala se za gotovo 100 posto.

U organizaciji Ministarstva rada i socijalnog sustava u Velikoj Gorici je održana radionica pod nazivom „Društveno poduzetništvo u Republici Hrvatskoj“. Riječ je o prvoj operaciji iz područja društvenog poduzetništva koja predstavlja važan korak u stvaranju sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva. Uključivat će financiranje niza informativnih i edukacijskih aktivnosti kojima će se unaprijediti status društvenog poduzetništva u području vidljivosti i prepoznatljivosti.

Također, uključuje i financijsku podršku poslovanju postojećim društvenim poduzećima, kao i podupiranje svih oblika poslovnih aktivnosti organizacija zainteresiranih za otvaranje društvenog poduzeća ili pokretanje društveno-poduzetničke djelatnosti. Ovaj Poziv, ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna, bit će otvoren od 1. srpnja do 2. rujna 2016., a njegova ideja je ispitati potencijale za snažnije poticanje društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, kao i utvrditi njihove potrebe, što će poslužiti kao podloga za kreiranje budućih Poziva usmjerenih na razvoj društvenog poduzetništva, kao i na visinu sredstava koja će se u sklopu istih dodjeljivati.

Radionicu su otvorili ministrica rada i socijalnog sustava Nada Šikić i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji su potom održali i službeni sastanak.

Grad Velika Gorica, odnosno Pučko otvoreno učilište Velika Gorica povuklo je bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekt EDU VG PP PLUS. Riječ je o prvom europskom projektu u kojem sudjeluje Učilište kao nositelj, a partner je Udruga PET PLUS iz Zagreba. Projekt EDU VG PP PLUS Europski socijalni fond financira s 94%. Ugovor je vrijedan gotovo 1,2 milijuna kuna, a potpisan je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Provedba projekta trajat će godinu dana, a cilj je jačanje kapaciteta ustanove te obrazovanje nezaposlenih osoba. Učilište će prema načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) provoditi obrazovni program za zanimanja voditelja društvenog poduzeća i samostalnog knjigovođe društvenog poduzeća. Ciljna skupina su nezaposlene osobe iz postpenalnog sustava kao i nezaposlene osobe s burze rada. Razvoj navedenih programa osposobljavanja odraslih za potrebe društvenog poduzetništva doprinijeti će većem broju društveno poduzetničkih inicijativa u Hrvatskoj.

Ministrici su predstavljeni i pokazatelji Velike Gorice koji nas svrstavaju među gradove s najmanjom stopom nezaposlenosti, a posebno je ohrabrujuća činjenica da je nezaposlenost u lipnju 2016. smanjena za 25 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a potreba zapošljavanja povećala se za gotovo 100 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close