U užem krugu za predsjednika HGK Burilović, Ferdelji, Hodak i Kuštrak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2014. u 11:45
Damir Kuštrak našao se u užem krugu za predsjednika HGK; Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) predlaže Skupštini da o novom predsjedniku HGK-a za iduće četverogodišnje razdoblje odluči između četiri kandidata, i to Luke Burilovića, Vladimira Ferdeljija, Zlatka Hodaka i Damira Kuštraka, objavljeno je danas iz HGK.

Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) predlaže Skupštini da o novom predsjedniku HGK-a za iduće četverogodišnje razdoblje odluči između četiri kandidata, i to Luke Burilovića, Vladimira Ferdeljija, Zlatka Hodaka i Damira Kuštraka, objavljeno je danas iz HGK.

Luka Burilović je predsjednik Uprave Sladorane Županja, dok je Vladimir Ferdelji predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA) i trenutno je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Zlatko Hodak je pak predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog klastera konkurentnosti automobilskog sektora, a Damir Kuštrak je izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta koncerna Agrokor.

Ta će četiri kandidata svoje programe predstaviti javno na sjednici Skupštine HGK na kojoj će se i birati predsjednik.

Iz HGK navode kako su sva četiri kandidata navela da se kandidiraju za profesionalno, a ne volontersko obavljanje funkcije predsjednika Komore, kao i da će plaću predsjedniku utvrditi Upravni odbor Komore, u skladu sa normativnim aktima i mjerilima u okviru institucije.

Svoje kandidature za čelno mjesto u Komori ukupno je dostavilo 17 osoba, od kojih je njih 15 obavilo razgovore s Upravnim odborom, a među kojima su, uz četvoricu izabranih u uži krugi, bili i Vlado Adrić, Tihomir Domazet, Marko Grubišić, Željko Ivančević, Ante Jerković, Goran Jurum, Ivan Malić, Dalibor Marijanović, Marin Pucar, Milan Račić te Rudolf Stracaboško.

Kandidatoru su dostavili i Davor Poljak i Miodrag Radić, ali se nisu odazvali na poziv Upravnog odbora HGK za razgovor.

Upravni odbor HGK raspisao je 6. veljače javni poziv za izbor novog predsjednika Hrvatske gospodarske komore, na koji su se u roku od osam dana mogli javiti kandidati koji su ugledni gospodarstvenici ili gospodarski stručnjaci s iskustvom na rukovodećim mjestima, a u prijavi su trebali navesti i da li će funkciju čelnog čovjeka Komore obavljati kao volonteri ili profesionalci.

Prijava je trebala sadržavati i program rada, odnosno "viziju budućeg rada HGK temeljeno na odredbama Statuta HGK".

Kandidati moraju imati visoku stručnu spremu, najmanje 15 godina radnog staža od čega najmanje 10 godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu, a uvjet je i da kandidat nije kazneno osuđivan za kaznena djela protiv gospodarstva i protiv kojeg se ne vodi kazneni postupak.

Trenutno je na čelu Komore vršiteljica dužnosti predsjednice Upravnog odbora i predsjednice HGK Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, koja je na tu funkciju imenovana sredinom studenog prošle godine, nakon razrješenja dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, uhićenog zbog sumnje u izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK.

Vidoševića je na čelu HGK bio proteklih 18 godina, a USKOK ga tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close