U utrci za Tevin financijski centar pobijedili smo Irce

Autor: Marija Crnjak , 28. listopad 2012. u 20:00
Rob Koremans (Teva) i ministar Radimir Čačić/PIX

Plivin kadar i Čačićev zakon presudili u odabiru Zagreba za financijski centar jake globalne kompanije.

Dovođenjem Tevina Centra za financijske aktivnosti u Zagreb Hrvatska je pobijedila jake konkurente, a glavni je, doznajemo neslužbeno, bila Irska, koja je europsko sjedište financija američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly.

Kako su na predstavljanju centra u Zagrebu istaknuli predstavnici Teve, Plive i hrvatske Vlade, presudili su kvaliteta Plivina kadra, pogotovo u IT segmentu, visoka razina poznavanja stranih jezika u cijeloj Hrvatskoj, ali i nedavno doneseni Zakon o poticanju stranih ulaganja. "Ovo je najveći financijski zahvat Plive koji je vrlo značajan jer Zagreb prvi put postaje financijski centar jedne globalne kompanije. To je ujedno poruka drugim kompanijama da Zagreb ima potencijal i resurse za usluge u tako važnom segmentu poslovanje kao što su financije. Proces odabira nije bio lak, no uspjeli smo dobiti tu utakmicu, dobrim dijelom zahvaljujući upravo novom Zakonu o poticanju ulaganja, u kojem smo poveli računa o tome što naši konkurenti nude investitorima", istaknuo je Čačić.  "U idućih nekoliko mjeseci u Centru ćemo zaposliti više od sto ljudi, uglavnom visokoobrazovanih financijaša. Siguran sam da ćemo opravdati Tevino povjerenje i biti primjer drugima", kazao je Tihomir Orešković, ljetos imenovani predsjednik Uprave Plive.

Sad je tako mnogo jasnije zbog čega je bivšeg predsjednika Matka Bolanču zamijenio baš Orešković, koji je ponajprije financijaš, a u Plivu je došao s dužnosti financijskog direktora Novopharma, Tevine lokacije u Kanadi… Rob Koremans, predsjednik i glavni izvršni direktor Teve Europa, potvrdio je da su imali dobar razlog za otvaranje centra baš u Hrvatskoj. Presudili su, kaže, kvaliteta Plivina kadra i duga tradicija tvrtke. "Otvorit ćemo 200 novih radnih mjesta: stotinjak u Centru, a ostalo u novim pogonima u Savskom Marofu, u koje Teva ulaže 200 mil. dolara", podsjetio je Koremans. Pliva će od Centra imati i novčanu korist jer će on svoje usluge naplaćivati. Uz domaće, u Centru će se angažirati i nekolicina stranih stručnjaka, koji će biti zaduženi i za edukaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close