U utorak opet rastu cijene goriva?

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2015. u 11:22
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Prošlotjedno poskupljenje goriva naftne kompanije pravdale su nepovoljnim kretanjem tečaja dolara.

Cijene naftnih derivata u utorak opet će porasti. Prema neslužbenim informacijama koje je s tržišta naftnih derivata dobio portal cijenegoriva.info litra Eurosupera 95 u utorak bi trebala porasti za 15 lipa, što bi značilo da bi mu cijena trebala iznositi 8,77 kuna. Isto tako, litra Eurodizela u utorak bi trebala poskupiti za 12 lipa što bi značilo da bi se na benzinskim postajama trebala prodavati za 8,24 kune. Nadalje litra loživog ulja također bi se od utorka trebala prodavati za 10 lipa više, odnosno za oko 4,54 kune. 

Prošlotjedno poskupljenje goriva naftne kompanije pravdale su nepovoljnim kretanjem tečaja dolara. Vrlo vjerojatno bi i sada mogle dati isto objašnjenje. Činjenica je da se od početka godine kretanje dolara i kune dosta promijenilo. Naime, na kraju 2013. jedan dolar vrijedio je oko 6,30 kuna, a sada vrijedi 6,77 kuna.

No prije tri mjeseca (kraj listopada 2014.) za jedan dolar moglo se dobiti 6,09 kuna. Dakle, danas je potrebno izdvojiti 70 lipa više za jedan dolar, odnosno u velikim brojkama to znači da danas treba izdvojiti 700.000 kuna više da bi se dobilo milijun dolara. A cijena nafte na svjetskim tržištima se stabilizirala i počela je polako rasti. Stoga, kada se u obzir uzmu ovi navedeni faktori i ako nastave dosadašnjim tijekom, nažalost, vrlo vjerojatno naftne kompanije bi mogle nastaviti podizati cijene goriva u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close