U uređenje Maksimira uložit će se 35 milijuna kuna, objavljeni detalji projekta

Autor: Marija Crnjak , 04. ožujak 2019. u 14:23
Jurica Galoic/PIXSELL

U Parku Maksimir do kraja 2021. godine izgradit će se ili obnoviti dvanaest infrastrukturnih objekata.

U Parku Maksimir do kraja 2021. godine izgradit će se ili obnoviti dvanaest infrastrukturnih objekata. Kreće se u uređenje Prvog i Drugog maksimirskog jezera te pristaništa za čamce, radi se poučna šetnica, napravit će se Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti, Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Bioforenzični laboratorij te prikaz vodenih staništa. U Drugom maksimirskom jezeru revitalizirat će se populacija riba te izgraditi bioremedijacijski otočić koji pomaže prirodnom pročišćavanju vode. Uredit će se hortikultura Parka Maksimir, postavit će se parkovna i urbana oprema, info kiosci te oni prodajno-ugostiteljski.

Najvidljiviji je to dio projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II), predstavljenog danas u Maksimiru.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 14 milijuna kuna, što je 61,09 posto ulaganja. Projekt uključuje i niz edukativnih programa te interpretacijskih sadržaja koji će u većini biti prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. Nabavit će se i vozilo za osobe s invaliditetom. U planu je otvaranje desetak novih radnih mjesta.

Korisnik sredstava i nositelj projekta je Grad Zagreb, a partneri na projektu su Javna ustanova Maksimir, udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i udruga Vjetar u leđa. Suradnik na projektu je Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close