U upravama dioničkih društava zastupljeno tek 17,32 posto žena

Autor: HUP , 29. svibanj 2014. u 22:01
Uz ministra Mrsića i pravobraniteljicu Ljubičić sudjelovali su Davor Majetić, Gordana Deranja, Ruža Tomić Fontana, Marija Felkel, Ilijana Jeleč Šuster, i Hrvoje Veselko

Najbolja je zastupljenost u društvima s ograničenom odgovornošću gdje je u upravama 31,87 posto žena.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca predstavljeni su rezultati novog istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem je utvrđeno kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca s obzirom na pravni oblik društva.

Ako se  istraživanje sagleda u kontekstu sličnih istraživanja Europskoj uniji koja su usredotočena na izlistana dionička društva,  zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj iznosi 17,32%, a muškarca 82,68%. Promatraju li se nadzorni odbori, situacija je nešto bolja te udio žena u nadzornim odborima dioničkih društava za žene iznosi 21,69%, dok su muškarci na 78,31%. Bolju zastupljenost žena uočilo se u društvima s ograničenom odgovornošću pa su tako u upravama tih društva žene zastupljene sa 31,87%, a u nadzornim 24,6%. Istovremeno, zabrinjavajuća je činjenica da u trgovačkim društvima ograničenom odgovornošću zastupljenost žena naglo pada što je društvo tržišno utjecajnije i njegova upravljačka struktura složenija.

Nalazi istraživanja pokazuju i da je tek 9,43% žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora ta je brojka nešto veća – 14,3%. "Na jednu članicu upravnih tijela i nadzornih odbora hrvatskih trgovačkih društava dolaze tri člana, dok je vjerojatnost sudjelovanja žena nakon 55 godine u upravnim tijelima više od 100% manja od vjerojatnosti sudjelovanja muškarca iste dobne skupine" ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca: "HUP će zajedno s Pravobraniteljicom aktivno sudjelovati u predlaganju konkretnih mjera za pružanje jednakosti prilika u pogledu sudjelovanja na upravljačkim pozicijama pri čemu primarni kriteriji trebaju biti znanje, stručnost i trud." Nakon predstavljanja rezultata održao se okrugli stol "Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama" na kojem se raspravljalo o glavnim zaključcima i nalazima istraživanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Premalo…….jer su muškarci bolesni kad im žene diktiraju pravila…

New Report

Close