U Uljanikovim stečajevima država drži 'i sukno i škare'

3. maj od Uljanika potražuje 520 mil. kn./DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL 3. maj od Uljanika potražuje 520 mil. kn./DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Ostaje i pitanje što s vlasništvom u 3. maju - riječki škver je u 85%-tnom vlasništvu Uljanika.

Epilog u smislu smjera po kojem će 'voziti' stečajevi Uljanikovih tvrtki - krovnog Uljanika i Uljanik Brodogradilišta, bit će poznat brzo.

Olakotna okolnost u složenim stečajnim predmetima zbog višekratne isprepletenosti tiče se pozicije države, koja drži i 'sukno i škare'. Država je jedini razlučni vjerovnik s pravom odvojenog namirenja i na brodovima i na pokretninama, dakle na cjelokupnoj imovini oba društva, pa se na tragu toga navodno mnogo može napraviti u kratkom roku. No, neovisno o likvidacijskom smjeru ili nastavku proizvodnje zbog završetka postojećih brodova, pritom je imovina podvrgnuta pravilima unovčenja po Stečajnom zakonu, tako da i brodovi u izgradnji moraju proći proceduru koju nalažu stečajna pravila. 

 

100 postotni

razlučni vjerovnik na imovini obje Uljanikove tvrtke je država

Da su 100%-tno ove tvrtke i glede svog ishoda u stečaju isprepletene, pokazalo je i jučerašnje ročište za Uljanik Brodogradilište, potvrdivši prijedloge odluka iz izvješća tamošnjeg stečajnog upravitelja. Prema izvješću, nastavak poslovanja Brodogradilišta uvjetovan je daljnjim važenjem ugovora o potkoncesiji, dok je on uvjetovan daljnjim važenjem ugovora o koncesiji, odnosno kako bi i ovaj ugovor dalje bio na snazi između Vlade RH i ovlaštenika koncesije krovnog Uljanika, postoji preduvjet, a to je da njegovi vjerovnici u stečaju donesu odluku o nastavku poslovanja.

Stoga je izvještajno ročište na TS u Pazinu za pulski škver, iako to odudara od uobičajene stečajne prakse u ovoj fazi, završilo, očekivano, dakle s odgodom odluke vjerovnika. Daljnji tijek, u smjeru nastavka poslovanja ili likvidacije, ovisi o državi, čiji se potez očekuje u idućih 10-ak dana.  Rastu i očekivanja da će na Uljanikovom ročištu 25. listopada RH do kraja otvoriti karte. Utoliko, odluka suda u Pazinu tek je potvrda stanja u kojem Uljanik Brodogradilište ovisi o Uljaniku, kao i o pitanju ima li Uljanik uvjete za nastavak poslovanja i dovršetak započetih brodova?

Ako se država odredi pozitivno, o čemu već postoje signali iz Vlade, otvorit će se niz tema. Jedno je reguliranje koncesije, što bi značilo po nekima prijenos u okviru novog pravnog modela. Uz to će se otvoriti i pitanje što s većinskim vlasništvom u 3. maju. Riječki škver, iako spašen od stečaja, u 85%-tnom  je vlasništvu Uljanika, no ujedno je stečajni vjerovnik koji od pulskog brodogradilišta potražuje nešto više od 520 mil. kn. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve