U tri i pol godine lista srama kraća za 19,5 tisuća imena

Autor: Ana Blašković , 25. travanj 2016. u 09:18
Na listi 82.880 dužnika, dug 20,85 mlrd.kn/D. Jarmaz/PIXSELL

Ukupan iznos dugova od 30 milijardi kuna neplaćenih poreza u državnu blagajnu pao je na papiru za devet milijardi, no u proračun je istovremeno uplaćeno tek 1,2 milijarde kuna.

U tri i pol godine, koliko postoji porezna 'lista srama', popis dužnika pao je za gotovo 19,5 tisuća imena, no samo njih 7500 s liste je brisano jer su u potpunosti podmirili svoja dugovanja uplativši u proračun oko 800 milijuna kuna. Lista koju je uveo bivši ministar financija Slavko Linić 2012. brojala je 102.370 neplatiša poreza koji su ukupno dugovali gotovo 30 milijardi kuna.

Prema posljednjim podacima Porezne uprave, koja listu ažurira četiri puta godišnje, na njoj je bilo ukupno 82.880 dužnika s poreznim dugom od 20,85 milijardi kuna. Premda se dug smanjio za više od devet milijardi kuna, istodobno je u proračun uplaćeno tek 1,2 milijarde kuna. Javna objava imena građana i tvrtki koji koji ne plaćaju porezne obveze u cilju uvođenja reda u poreznom sustavu izazvala je kontroverze i podijelila javnost. Na njoj su se našli svi koji državi duguju po osnovi PDV-a, doprinosa, poreza na dobit i dohotka, kao i trošarina na naftne derivate, duhanske prerađevine, alkohol, poreza na promet nekretnina te carine.

Pritom, da bi se kvalificirali na listu, obrtnici moraju dugovati minimalno 100.000 kuna, tvrtke minimalno 300.000 kuna, a građani najmanje 10.000 kuna. Mimo manjine koja je dug otplatila u cijelosti, preostalih gotovo 12.000 dužnika s popisa je brisano jer im je dug na ime izvršenih uplata pao ispod minimalnog iznosa koji je kriterij za plasman na listu. Ti su dužnici uplatili ukupno 383,7 milijuna kuna. Vrijedi istaknuti da na popisu nema dužnika kojima je odobrena odgoda, reprogram ili plaćanje poreznog duga u ratama, kao ni milijardi kuna 'skrivenih' u predstečajnim nagodbama.

Iako će Porezna uprava listu ažurirati za nekoliko dana, posljednji dostupni podaci iz siječnja pokazuju kako je najveći porezni dužnik među tvrtkama i dalje Pan-paprina industrija s dugom od 184,5 milijuna kuna, slijedi Jadran-produkt u stečaju sa 71,5 milijuna te Helios Faros s nepodmirenih oko 63 milijuna kuna. Najveći dug kod obrtnika iznosi 42 milijuna, a kod građana 77,6 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako bi izgledala i kako bi se zvala lista koju bi sastavili poduzetnici? Po mom dubokom uvjerenju, takova lista koja ne samo da uništava poduzetnike , nego sa pozornica kakova Colosseuma, izvornog naziva “Amfiteatar Flavijevaca”, posmatra poduzetnike kao na gladijatore , mogla bi se zvati Lista plebsa i patricija!!!!
Na listi plebsa ,FINA i ostali neopravdani državni monopoli zauzimaju vodeće mjesto. Na listi Patricija vodeće mjesto zauzima svakako netko tko je generator nelikvidnosti i 10% dužnik ukupnog hrvatskog duga. U društvo Patricija ulaze i vječni saborski zastupnici te vodeći ugledni predstavnici sudbene vlasti!

New Report

Close