U tri godine povukli smo tek 8,5% novca

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 12. veljača 2017. u 22:00
Ukupno je donesena 2061 odluka o dodijeli, a tek 1504 odluke o isplati/FOTOLIA

U Ministarstvu poljoprivrede ne kriju razočarenje te najavljuju da će 2017. objaviti 47 natječaja i pojednostaviti procedure.

U tri godine od kada je Hrvatska u mogućnosti korištenja EU novca kroz Program ruralnog razvoja, iskoristili smo tek oko 8,5 posto. Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede objavio je na okruglom stolu "Razvoj lokalne zajednice uz pomoć EU fondova i osnažene poljoprivrede" kako je Hrvatska kroz 29 natječaja koji su objavljeni od 2014. , imala mogućnost povlačenja više od 573 milijuna eura, no da je isplaćeno samo 48,46 milijuna.

U Ministarstvu poljoprivrede ne kriju razočarenje te najavljuju da će se tijekom ove godine intenzivirati broj objavljenih natječaja (čak 47), pojednostaviti procedure i ubrzati procese.  Dosad je ugovoreno 208,2 mil. eura, a pristigle su 4682 prijave korisnika koji su prijavili gotovo milijardu eura projekta. Ukupno je doneseno 2061 odluka o dodijeli, a tek 1504 odluka o isplati. Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako je rezultat katastrofalan i porazan. "Sjetite se koliko smo samo pričali o tome da ćemo imati mogućnost korištenja 330 milijuna eura godišnje, kako će taj novac pokrenuti proizvodnju, zadržati mlade na selu i otvarati radna mjesta.

Kada se podvuče crta, nakon tri godine, možemo samo zaključiti da smo se ponovo pokazali kao nesposobni i nespremni", kaže Brlošić. Smatra kako su pravilnici loše napravljeni i ne idu na ruku pravim proizvođačima, nego postoji mogućnosti brojnih manipulacija, osnivanja novih OPG-a koji će uzeti novac ili davanja ogromnih sredstava tvrtkama koje su osnovane temeljem umjetno stvorenih uvjeta. "Nešto se hitno mora promijeniti jer ovako nećemo potaknuti proizvodnju", tvrdi Brlošić. Da rezultati nisu dobri smatra i csječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak.

Iako je njegova županija u pripremi projekta bila najbolja u Hrvatskoj, kaže kako rezultati nisu dobri, a najave da treba pojednostaviti procedure, ubrzati broj objavljeni natječaja te mijenjati kriterije, pozdravlja. "Program ruralnog razvoja moćan je dokument, ali smo prije trebali imati strategiju s jasnim ciljevima. Nismo to napravili, a dok se druge članice već spremaju za novo programsko razdoblje, mi tek vodimo rasprave što i kako promjeniti", kaže Kraljičak.  U Ministarstvu ističu kako će 2017. biti godina izazova. Do ožujka se, najavljuje Ivančić, očekuje uvođenje jednostavnijeg pretraživanja i kalkulatora za izračun broja bodova prema kriterijima odabira. Tu je i pojednostavljivanje inicijalnog zahtjeva za dodjeljivanje potpore uz minimalnu dokumentaciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close