U travnju natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2014. u 13:09
Foto: Thinkstock

Natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu trebao bi biti objavljen u travnju, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjem susretu s novinarima.

Natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu trebao bi biti objavljen u travnju, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjem susretu s novinarima.

Izvijestio je kako su određene granice 29 blokova koji će biti predmet natječaja te da su polja površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam, a na srednjem i južnom zajedno 21 blok, naveo je Vrdoljak koji očekuje velik interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu.

Razrađen je i financijski model koji obuhvaća fiksnu novčanu naknadu državi i podjelu proizvedenih količina plina i nafte, a o njemu će Vlada raspravljati za desetak dana.

Ministar Vrdoljak tvrdi da u odnosu na trenutni model, koji je baziran isključivo na novčanoj naknadi, država u ovom prolazi znatno bolje. Prema simulaciji koju je predstavio, udio koji ide državi po novom modelu, koji uključuje i podjelu nafte i plina, je 60 posto kod plina i 54 posto kod nafte, dok danas državi pripada 24 posto.

Vrdoljak tvrdi da je primjerice prošle godine taj udio iznosio samo pet posto s obzirom na to da je Ina, kao jedina tvrtka koja se trenutno u Hrvatskoj bavi istraživanjem i eksploatacijom, unutar grupe iskazala konsolidirani gubitak pa je država prihodovala samo 365,7 milijuna kuna. Da je na snazi bio novi model, država bi od naknada i poreza po novom modelu ubrala 3,8 milijardi kuna, ako se dobit ne konsolidira unutar grupe nego ju iskazuje posebni pravni subjekt koji se bavi upstreamom.

Vrdoljak je izvijestio da je ustrojena Agencija za ugljikovodike i da je pri njoj uspostavljen "Data Room" u kojem od 10. ožujka svi zainteresirani investitori mogu doći pregledati geološke podatke. U Data Roomu su stari podaci u vlasništvu Republike Hrvatske, koje je država dobila od Ine, kao i novi koje je snimila norveška tvrtka Spectrum.

Stare podatke zainteresirani investitori kupuju od Agencije, a nove od Spectruma uz suglasnost Vlade pri čemu prihod od prvih pet prodaja u cijelosti ide Spectrumu, a potom se dijeli pola-pola između Spectruma i države.

Ministar Vrdoljak očekuje velik interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Ta bi istraživanja prema njegovim očekivanjima, ovisno o polju, trebala trajati dvije do pet godina. Samo u tom razdoblju, a nakon potpisivanje ugovora s investitorima koji bi trebali početi 2015. godine, mogu se očekivati investicije u platforme mjerene stotinama milijuna dolara od kojih bi, kako je rekao, koristi trebala imati domaća industrija.

U Ministarstvu tvrde da su najveće energetske tvrtke pokazale veliko zanimanje za natječaj i ulaganje u Hrvatsku, posebno nakon što je Spectrum objavio da je na hrvatskom dijelu Jadranu otkrio ležišta ugljikovodika.

Što se tiče pozicije Ine, u Ministarstvu tvrde da se za tu tvrtku ništa bitno neće promijeniti odnosno da se neće dirati njezini postojeći ugovori i koncesije.

Komentirajte prvi

New Report

Close