U tjedan dana čak 9000 kandidata poslalo je prijave za poslove

Autor: Poslovni.hr/H , 01. ožujak 2018. u 13:09
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na drugom online Sajmu poslova u turizmu portala MojPosao predstavilo se 48 poslodavaca s više od 250 oglasa za posao, a pristiglo je više od 9.000 prijava za posao ili 17 posto više nego prošle godine, izvijestili su u četvrtak s tog portala, napominjući da se sajam održavao od 21. do 28. veljače.

Online sajam poslova u turizmu 'posjetilo' je više od 155 tisuća tražitelja posla, a u sklopu tog sajma MojPosao je proveo i istraživanje sa 300 ispitanika o zapošljavanju u turizmu. "Istraživanje je pokazalo da je najpoželjniji posao u turizmu onaj za stalno u hotelu na području Splitsko-dalmatinske županije, kao i da oni ispitanici koji imaju iskustvo rada u turizmu sezonske poslove obavljaju prvenstveno jer im je to struka, njih 36 posto, ili pak u pauzi između stalnih poslova, njih 35 posto", ističu sa portala. 

Četvrtina ispitanika ili 28 posto u turizmu je radila već za vrijeme školovanja kako bi 'popunili' budžet, dok ih je 24 posto radilo u turizmu nakon završetka školovanja odnosno prije pronalaska stalnog posla. Najviše ispitanika radilo je kao konobar/ica, 31 posto, a potom kao sobar/ica, 28 posto, te recepcionisti 19 posto i šanker/ica 17 posto, dok ih je najmanje radilo kao promotori i maseri.

"Više od polovine ispitanika ili 56 posto kazalo je u istraživanju da bi u turizmu radili na neodređeno, pa stoga ne čudi da su najpoželjniji poslodavci hoteli, koji najviše i nude takvu mogućnost. Gotovo 50 posto ispitanika željelo bi raditi u hotelu, dok bi ih primjerice u restoranu htjelo raditi svega 7 posto", kažu s portala. Oko 17 posto ispitanika kazali su da bi radili u putničkoj ili turističkoj agenciji, a po 3 posto njih u trgovini ili suvenirnici te kafiću. 
Među županijama najpoželjnija za rad u turizmu je Splitsko-dalmatinska, u kojoj bi posao željelo dobiti gotovo 30 posto ispitanika, dok bi u Istarsku njih 19 posto, a u Zadarsku 13 posto. Zanimljiv je podatak da bi većina željela raditi na obali u turizmu, a u top pet županija nema nijedne iz kontinentalne Hrvatske, dok je Grad Zagreb na šestom mjestu, i u njemu bi u turizmu voljelo raditi 7 posto ispitanika. 
"Glavni uvjet za rad u turizmu ispitanici su najviše ili 44 posto isticali bolju plaća, dok je osiguran smještaj važan za njih 26 posto, a svega 18 posto ih je navelo da im nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti i da oduvijek žele raditi u turizmu. Po 5 posto ih je pak kazalo da nemaju drugih opcija i da bi u turizmu radili pod uvjetom da se ne moraju seliti", kažu sa portala MojPosao. Od ispitanika koji su već radili u turizmu, čak 64 posto bi ih rado ponovno radilo za istog poslodavca, a od ispitanika koji ne bi radili u turističkim djelatnostima većina je navela razlogom preniske plaće ili nemogućnost dobivanja stalnog posla.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close