U svibnju novi studentski festival kreativnosti

Autor: Marta Duić , 11. travanj 2015. u 22:00
Kreće međunarodna smotra umjetničkih radova/FOTOLIA

Prošlogodišnji festival posjetilo je oko 200 studenata koji su na festivalu imali priliku vidjeti preko 12 sati filmskog programa te rock koncerte studentskih bendova.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvijenca filmskog izdanja, Festival StudentCuts, nastavlja se i ove godine.

Riječ je o festivala studentske kreativnosti koji je nastao iz ideje Ivana Rajkovića, predavača na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, voditelja organizacije festivala. "Prvotna ideja o organizaciji festivala StudentCuts javila se kada je Ivan Rajković u sklopu Erasmus programa razmjene nastavnika, gostovao na Sveučilištu u Mariboru gdje je u suradnji s njihovim nastavnim kadrom sudjelovao u pokretanju slovenske inačice festivala. Nakon povratka na matičnu ustanovu, Tehničko Veleučilište u Zagrebu, uz blagoslov i podršku dekanice Slavice Ćosović Bajić, Rajković je stečeno znanje prenio iz Maribora na hrvatski teritorij", kaže Anja Belobrk, jedna od organizatorica festivala.

StudentCuts je zbog suradnje s Sveučilištem u Mariboru dobio i predznak međunarodni te se u sklopu filmskog dijela programa prikazuju filmovi iz cijele Europe. Kako kažu organizatori, riječ je o festivalu na kojem studenti i mladi ljudi mogu doseći širu publiku sa svojim filmovima oživljenim na velikom ekranu. Individualnost i kreativnost nemaju granica, a radovi mladih kreativaca iz Hrvatske se šire po cijeloj Europi, gdje god je festival usvojen. Studenti i mentori naglašavaju kako je ovaj festival idealna platforma za prezentaciju kreativnih radova te nudi jedinstvenu priliku za razmjenu znanja i ideja, kao i nagrade u pojedinim kategorijama.

Organizaciju festivala su u potpunosti preuzeli studenti i to volonterski vođeni parolom "studenti za studente". Prošlogodišnji festival posjetilo je oko 200 studenata koji su na festivalu imali priliku vidjeti preko 12 sati filmskog programa te rock koncerte studentskih bendova održanih u večernjim satima, a ove godine pojavila se nova ideja. Naime, organizatori su se ponukani komentarima posjetitelja odlučili na povećanje "obujma" festivala na razne kreativne izričaje studenata. Ovogodišnje izdanje će uz filmski program (video, animacija i 3D modeling) proširit će se i na kategorije fotografije, animacija te postera ili plakata. "Biti će organizirane izložbe grafika i fotografija, modne revije, koncerti te panel diskusije na temu medija te učenja medija u današnje doba", tvrdi Belobrk.

Naravno, cijela ova studentska priča se i dalje odvija na volonterskoj bazi i uz pomoć brojnih sponzora i prijatelja festivala, a u svibnju će studenti omogućiti da studentski dom Stjepana Radića ožive studentski radovi i kreativnost mladih. "Dvodnevni festival odražava se 14. i 15. svibnja u studentskom domu Stjepan Radić na više lokacija u isto vrijeme. Do tada šaljite nam Vaše kreativne radove, a mi ćemo se pobrinuti za ostatak zabave i edukativnog sadržaja", poručila je Belobrk.

Komentirajte prvi

New Report

Close