U štednji zaigrao na dolar, u dionicama na Adris i HT

Autor: Jadranka Dozan , 19. veljača 2016. u 07:42
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U banci ima otprilike koliko i u dionicama, po oko 600.000 kn, no oboje je disperzirao.

Portfelj realne i financijske imovine i obveza ministra financija Zdravka Marića dosta se razlikuje od imovinskih kartica drugih ministara.

Za početak,  za razliku od većine drugih ministara koji u dionice uopće ne ulažu ili drže tek paket iz 'narodnog' IPO-a HT-a, on u dionicama ima šestotinjak tisuća kuna. Najvećim dijelom to su dionice Adrisa (1300 komada), nešto manju vrijednost ima u isto toliko dionica HT-a, a tek simbolićno prisutan je u Atlanticu. U odnosu na većinu drugih ministara koji su dosad objavili imovinske kartice bitno se razlikuje i u štednom profilu.

Dok iz njihovih kartica ispada da uopće ne štede (što je dijelom objašnjivo nerijetko većem broju stambenih nekretnina i pratećim kreditnim obvezama), Marić štedi, i to približno koliko i u dionicama. Štednja mu je valutno ravnomjerno disperzirana na kune, eure, ali i dolare koji su se nametali kao izgledan izbor. Profesionalci koji se bave upravljanjem imovinom reći će kako im je očekivan njegov nešto drukčiji ulagački profil jer je on ipak financijaš.

"Solidna disperzija i po imovinskim klasama i valutama, u dioničkim ulaganjima pokazuje odlike konzervativnog ulagača koji igra ponajprije na tzv. value stocks", komentira iskusni buerzovni profesionalac. Kao zanimljiv dio izdvaja činjenicu da paralelno sa štednjom ima i značajne kreditne obveze koje proizlaze iz rješavanja stambenog pitanja za što ima i dva kredita (u kunama i eurima).

Ta kombinacija sama po sebi može upućivati da igra na to da će upravljanjem portfeljem 'pobijediti' kamate na kredit, ali izglednije je da je štednja akumulirana nakon uzimanja kredita, ističe naš sugovornik, kojem se samo Audi u vlasništvu ne uklapa u Marićev ulagački profil. 

Komentari (13)
Pogledajte sve

Krasni komentari. Pustimo da vidimo kaj dečko zna i može! Imali smo ministra koji se zadužio u švicarcima, a iphone danas ima svaki seljo pa….?


Gdje su te kartice pojdinačno da se vidi….ovo za Marića su pokazali na Tv…

https://www.sukobinteresa.hr/hr/imovinske-kartice/imovinsko-stanje-duznosnika-zdravko-maric
https://www.sukobinteresa.hr/hr/imovinske-kartice/imovinsko-stanje-duznosnika-dragica-zgrebec

Gdje su te kartice pojdinačno da se vidi….ovo za Marića su pokazali na Tv…

@miami
apsolutno se slažem s konstatacijom. Ali zadnja rečenica je suvišna. Nije to nikakav specijalitet HDZ-a, molim prokomentiraj tada i imovinsku karticu D. Zgrebec koja je također ekonomist a nije HDZ

New Report

Close