U stečaju još jedna tvrtka Zvonka Biljeckog s više od 8,2 milijuna kuna poreznog duga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2017. u 15:20
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sudskim rješenjem pozivaju se i ostali vjerovnici te tvrtke da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine koje će biti ispitane na ročištu zakazanom za 8. svibnja na Trgovačkom sudu u Bjelovaru.

Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Geo Gradnjom 2010., tvrtkom za fotogrametrijske i geodetske poslove poduzetnika i nekad uspješnog izvoznika Zvonka Biljeckog s više od 8,2 milijuna kuna utvrđenog poreznog duga.

Sudskim rješenjem pozivaju se i ostali vjerovnici te tvrtke da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine koje će biti ispitane na ročištu zakazanom za 8. svibnja na Trgovačkom sudu u Bjelovaru.

Otvaranje stečajnog postupka uslijedilo je nakon prijedloga Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, za otvaranje stečaja u kojem se navodilo da Geo Gradnja 2010. državi duguje 8,23 milijuna kuna temeljem dospjelih, a neizmirenih obveza s naslova poreza, doprinosa i drugih obveza.

Prijedlog za otvaranje stečaja dala je i tvrtka B-2 Kapital priloživši ugovore o kreditu i jamstvima prema kojima im Geo Gradnja 2010. duguje nešto više od čak 53 milijuna kuna, a osim toga priložila je i ovršnu ispravu za iznos od 6,77 milijuna eura.

Zastupnici Geo Gradnje 2010. u svom su izvješću iz siječnja ove godine naglasili da ta tvrtka nema zaposlenih, da ima dugotrajnu imovinu vrijednu 46,2 millijuna kuna i kratkotrajnu imovinu od 10,1 milijuna, ali da od 2016. "tvrtka nema skoro nikakvih poslovnih aktivnosti, dok su nekretnine u vlasništvu ove tvrtke opterećene razlučnim pravima vjerovnika B-2 Kapital d.o.o. i Ministarstva financija".

Osim Geo Gradnje 2010. Biljecki se navodi kao suvlasnik i dugogodišnji predsjednik uprave mnogo poznatije tvtke Geofoto s više od 70 radnika koja se bavi snimanjem terena iz zraka te geoinformatikom i kartografijom. I za tu tvrku u lipnju prošle godine, a nakon blokade računa, podnesen je prijedlog za otvaranje stečaja zbog "neizvršenih osnova za plaćanje plaćanje u ukupnom iznosu od 11,5 milijuna kuna".

U tadašnjem istupu u javnosti Biljecki je naglasio da pregovara o "deblokadi i tvrtke i restruktuiranju" te je istaknuo kako Geofoto ima projekte na području Bliskog istoka, Kariba i Indonezije. Kazao je i da pregovaraju za nove izvozne poslove od kojih "očekuje nove dobre vijesti".

Biljecki je u sudskom registru naveden kao direktor, prokurist, član ili predsjednik uprave čak devet tvrtki među kojima su najpoznatije dobivale višemilijunske poslove od države. Biljecki je, kao što se navodilo u medijima, poznat i kao osoba bliska bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojeg je nakon odlaska s dužnosti angažirao kao savjetnika i njegove konzultatske usluge navodno plaćao više desetaka tisuća kuna mjesečno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odmah interview s ovim uvaženim članom poslovne zajednice! Možda otkrije metodu zamračenja poreza i prijevare vjerovnika!

New Report

Close