U srpnju više PDV-a i trošarina, manje poreza na dobit

Autor: Jadranka Dozan , 25. kolovoz 2014. u 22:00
PDV-a je u srpnju naplaćeno 3,8 mil. kn/D. Puklavec/PIXSELL

Zaostajanje prihoda od PDV-a s krajem srpnja svedeno je na milijardu kuna manje nego lani, no planiranih 42 mlrd. kuna i dalje je nedostižno.

Usporedno s pripremama rebalansa, Ministarstvu financija malo se poboljšao pogled na dinamiku punjenja proračuna.

Srpanj je ispao nešto izdašniji nego lani. To je ponajprije rezultat bolje berbe PDV-a i trošarina, dok su porez na dobit i na dohodak bili mršaviji. Prema neslužbenim informacijama, PDV-a je prošloga mjeseca naplaćeno 3,8 milijardi kuna ili oko 450 milijuna više nego lani, dok se od trošarina slilo 1,35 milijardi, ili 350 milijuna više. Dok je povećanja trošarina na energente i cigarete već do sredine godine donijelo znatan porast trošarinskog prihoda (za 700 milijuna), kod PDV-a je situacija obrnuta.

 

22,6mlrd.

kuna PDV-a slilo se u proračun u prvih sedam mjeseci

Država je u pola godine ubrala 1,4 milijarde kuna manje PDV-a nego 2013., pa je srpanjskom berbom zaostatak samo ublažen, na milijardu kuna (22,6 prema 23,6). Problem s PDV-om je što je u planovima za 2014. projicirano povećanje za 1,8 milijardi kuna (na 42 mlrd.), što je očito nedostižno. Kako je već nekoliko mjeseci na snazi povećana stopa zdravstvenih doprinosa, i mjesečni iznosi socijalnih doprinosa u proračunu su ojačali. Pošto su mirovinski fondovi u lipnju državi jednokratno iskrcali više od tri milijarde kuna, povratak redovnom tempu uplata u srpnju je proračunu donio 3,36 milijardi kuna doprinosa, ili 130 milijuna više nego lani.

No, kako osim viših zdravstvenih doprinosa proračunu odnedavno u cijelosti idu mirovinski doprinosi zaposlenih s beneficiranim stažem, to povećanje je zapravo skromno. Od poreza na dobit u srpnju se proračunu slilo 350 milijuna ili 153 milijuna manje nego lani, a od poreza na dohodak evidentirano je samo 18 mil. kn (106 manje nego lani), što je očoto posljedica nešto kasnijeg rješavanja prijava  poreza na dohodak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close