U srpnju natječaj za istraživanje nafte na hrvatskom kopnu

Autor: Ante Pavić , 18. lipanj 2014. u 14:03
Ministar Ivan Vrdoljak/Željko Lukunić/PIXSELL

HEP mora postati regionalni igrač, inače će biti u problemu.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) za nekoliko će godina biti u velikim problemima ne postane li uskoro regionalni igrač jer se tržište ubrzano liberalizira, upozorio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na 3. Liderovoj energetskoj konferenciji o energetskoj budućnosti.

Liberalizaciju tržišta trebala bi ubrzati prva burza električne energije, čije se otvaranje očekuje u Zagrebu za 20-ak dana. Hrvatska će se u energetskom sektoru voditi trima ključnim stvarima: novim okvirom EU, u kojem treba naći hrvatski interes, pregovorima vezanim uz novo upravljanje u Ini i natječajem za istraživanje nafte i plina u jadranskom podmorju, za čija je nalazišta interes pokazalo 40 tvrtki. U srpnju će biti raspisani natječaji za istraživanje na hrvatskom kopnu, a onda se 2015. kreće na Dinaride.

Na pitanje o upravljačkim pravima u Ini Vrdoljak je kazao da bi volio da se stvar riješi za pregovaračkim stolom, a ne sudom, pred kojim će pravomoćna presuda bivšem premijeru Sanaderu biti argument "od dodane vrijednosti". Pritom je poslao upozorenje MOL-u: "Ako itko želi biti strateški partner Hrvatskoj, mora je poštovati. Oni koji ne budu poštovali Hrvatsku, neće biti njezini strateški partneri". Energetska politika Hrvatske, istaknuo je, ne treba voditi računa samo o vlastitoj neovosnosti nego i o pomoći susjednim zemljama, u što se uklapa i LNG terminal na Krku. Neprihvatljivim smatra da Petrokemija, primjerice, nabavlja plin po cijeni višoj od konkurenata koji nemaju vlastite izvore plina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close