U Splitu na mjestu Dalmacijavina niče kongresni centar

Autor: Sandra Livajić , 24. studeni 2008. u 20:00

Ministarstvo turizma i Grad Split potpisati će ugovor o sufinanciranju gradnje kongresnog centra u gradskoj luci

Za dva tjedna Ministarstvo turizma i Grad Split će potpisati ugovor o sufinanciranju gradnje kongresnog centra na istočnoj obali splitske gradske luke.

Dio je to programa Ministarstva o poticanju kongresnog turizma prema kojem će se, osim u Splitu, veliki kongresni centri graditi u Zagrebu, Dubrovniku i Opatiji. Natječajem za ulaganje u kongresne centre kao dijela turističke infrastrukture, prvi takve vrste u Hrvatskoj, Ministarstvo za sufinanciranje izrade projektne i ostale dokumentacije će dodijeliti 2 milijuna kuna za izgradnju četiri takva kongresna centra u Hrvatskoj, odnosno do 500.000 kuna po centru. ‘Ovim projektom se okrećemo kongresnom turizmu, što će rezultirati produženjem sezone, novim zapošljavanjem, ali i drugim efektima’, kazao je Branko Grgić prilikom prezentacije projekta Juler u Splitu. Gradonačelnik Ivan Kuret je istaknuo kako Split već ima hotele kao što su ‘Marjan’ i ‘Split’, koji će imati kapacitete za održavanje velikih skupova, rekonstruirat će se hotel ‘Ambasador’ i hotel na Bačvicama. U tijeku je veliki natječaj za Trsteničku valu, za kojeg će žiriranje biti u siječnju, a tu je i Duilovo s velikim smještajnim kapacitetima i budućom marinom. Kongresni centar u Splitu gradit će se na mjestu sadašnjeg pogona Dalmacijavina koji će se preseliti u Kopilicu. Preseljenje pogona Dalmacijavina u Kopilicu omogućit će gradnju novih lučkih sadržaja i ljetnih vezova, što će znatno pridonijeti njezinu rasterećenju, ali i financijskom iskoraku Splita čiji je glavni resurs upravo luka preko koje i ubire najveće prihode. Grad Split namjerava istočni dio obale prenamijeniti iz strogo prometnog u turističko središte koje će biti generatorom gradskog gospodarskog rasta. Nakon preseljenja sadržaja otvorit će se atraktivno zemljište za gradnju komercijalnih sadržaja. Uz planirane hotelske sadržaje, na mjestu zgrade Dalmacijavina niknut će kongresni centar. Kongresni turizam se svrstava među najprofitabilnije vidove selektivnog turizma.

Ukratko

Tijesna obala
Nakon prezentacije projekta kongresnog centra državni tajnik Grgić i predstavnici Grada poveli su novinare u obilazak hotela Marjan gdje su zatekli Željka Keruma koji se obrušio na prisutne jer obala još nije proširena, a hotel je gotov.

Pregovori za Marjan
Kerum je kazao kako će hotel ‘Marjan’ biti otvoren do 1. srpnja iduće godine, no da gosti neće moći ući u hotel jer je obala toliko tijesna ‘da ne može ni trudnica s kolicima proći’. Dodao je da je da će uskoro završiti pregovore s jednim renomiranim hotelskim lancem o upravljanju ‘Marjanom’.

Komentirajte prvi

New Report

Close