U smart city konceptu javna rasvjeta dobila je novi značaj

Autor: Marija Crnjak , 11. listopad 2016. u 17:08
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Kemal Lojo iz tvrtke Danfoss, koja se bavi rješenjima za grijanje i daljinskim toplinskim sustavima, istaknuo je velik značaj gradova u smanjenju potrošnje energije u Europskoj uniji.

Koprivnica je prvi hrvatski grad, ali i jedan od samo sedam gradova u Europi koji je nedavno postao nositelj Smart City certifikata, standarda ISO37120, zahvaljujući nizu projekata koje realizira s partnerima kao što su Hrvatski telekom i SmartIS. Kako je na jučerašnjoj prezentaciji istaknula Goranka Gaćina iz HT-a, samo 31 grad u svijetu ima takav certifikat koji gradovi dobivaju za razinu kvalitete života i upravljanja, a prilikom ocjenjivanja razmatra se čak stotinu indikatora kvalitete, u 17 područja, od energetike, zdravstva do školstva i zaštite od požara. Koprivnica je zaradila najviše ocjene, i takozvani platinasti certifikat.

Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je kako je provedba projekata poput pametne javne rasvjete, odlaganja otpada, energetske učinkovitosti, digitalizacije javne uprave bila strategija kojom je Koprivnica željela zadržati jake investitore te privući nove, smaniiti troškove upravljanja i podići kvalitetu života. "Istodobno, mi nismo imali infrastrukturu, nismo imali razvijen turizam, a gospodarstvo se baziralo na poljoprivredi. Odlučili smo stoga izgraditi grad znanja i grad inovacija", pojašnjava Jakšić.

Kemal Lojo iz tvrtke Danfoss, koja se bavi rješenjima za grijanje i daljinskim toplinskim sustavima, istaknuo je velik značaj gradova u smanjenju potrošnje energije u Europskoj uniji. "Samo energetska obnova objekata mogla bi smanjiti potrošnju energije u EU za 12 do 13 posto, a dobar primjer za uspješnu provedbu takvog projekta dala nam je Poljska, koja je u zadnjih deset godina provela takav projekt na sustavan način, uz poštivanje pravila struke. Ušteda  u energiji na toploj vodi  iznosila je 52%, a na grijanju 59%, dok je ušteda u novcu na toploj vodi iznosila 24%, a na grijanju 15%, kaže Lojo.

Kad je hrvatsko tržište u pitanju, Lojo navodi primjere Pokupskog, koje je kroz IPA projekt financiralo izgradnju postrojenja grijanja na biomasu za javne objekte, te primjere brojnih supermarketa koji koriste toplinu iz hladnjaka za grijanje prostora.

Zahvaljujući razvoju tehnologija, stupovi za javnu rasvjetu ne služe samo za osvjetljavanje gradova nego i za ostvarivanje dodatnog i izdašnog prihoda gradovima, istaknuo je Tvrtko Ćavar iz Phillipsa, u svojoj prezentaciji iskustava pilot projekata internetski integrirane inteligentne javne rasvjete u Hrvatskoj.

"U smart city konceptu javna rasvjeta dobila je novi značaj, kao platforma za postavljanje različitih dodataka, od senzora buke do različitih displeja, zvučnika do internet usluga. Usto, zahvaljujući novim tehnologijama, troškovi postavljanja javne rasvjete znatno su manji, a povrat investicije brži", kaže Ćavar.

Phillips je proveo pilot projekte online rasvjete u Podstrani kraj Splita, na Lapadu u Dubrovniku, u Zadru. Radi se o sustavima koje je moguće online regulirati, nadgledati, popravljati.

Komentirajte prvi

New Report

Close