Svečano otvorena prva 'javna' hladnjača u Hrvatskoj vrijedna 27 milijuna kuna

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

U okolici V. Gorice objekt u vlasništvu proizvođača i lokalne uprave uređen uz novac EU.

Tri tisuće tona proizvoda u 23 tzv. ULO (ultra low oxygene, s malo kisika, što jamči dulju svježinu robe) komore, vrijednost objekta 27 milijuna kuna, od čega je Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj pridonio s čak 90 posto...

Brojke su to koje krase jučer otvorenu ULO hladnjaču za voće i povrće, prvu u vlasništvu poljoprivrednih proizvođača iz Zagrebačke županije, te lokalne samouprave. Objekt je otvoren u Vukovini, u radnoj zoni Rakitovec pored Velike Gorice, a činjenica da je na određen način javnog karaktera, odnosno da nije u vlasništvu trgovaca kao postojeće hladnjače u Hrvatskoj, naglašena je i prilikom otvorenja.

"Realizacijom projekta našim smo proizvođačima omogućili da proizvode mogu na tržište plasirati tijekom cijele godine, a ne samo sezonski, i da mogu konkurirati trgovcima", objasnio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dok je ministar poljoprivrede i novi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Tomislav Tolušić poručio da je time lokalna i regionalna samuprava proizvođačima dala alat da sami upravljaju svojim sudbinama i kvalitetnije žive od svog rada".

Hladnjača će djelovati u okviru Distributivnog centra za voće i povrće, tvrtke u većinskom vlasništvu županije, ostali su Grad Velika Gorica i Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci. Tvrtka je pokrila i razliku od 2,8 milijuna kuna do vrijednosti ukupne investicije. Direktor Hrvoje Bunjevac istaknuo je kako komore osiguravaju kvalitetno skladištenje voća i povrća prema najstrožim europskim kriterijima.

Komentari (1)
  • osi3
    osi3 22:02 23.5.2018.

    Ne treba ni sumnjati da groteskni likovi poput ovog Tolušića niti ne razumiju da će ta hladnjača morati imati menadžment koji će njome profitabilno upravljati, ili će propasti, kao i sve čega se HDZ-komunizam dohvati. Sposobni menadžeri su tu, dakle, ključni a iz članka nije čak ni jasno kakva je u stvari struktura vlasništva hladnjače. Pametnom dosta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve