U siječnju izdano 67 posto više građevinskih dozvola

Autor: Darko Bičak , 21. ožujak 2017. u 07:47
Lanjski siječanj rekordno nizak/Goran Stanzl/PIXSELL

Iako je došlo do rasta, za veliki pomak još je u velikoj mjeri zaslužna niska baza u 2016.

Hrvatski građevinski sektor se definitivno budi o čemu svjedoči i podatak da je u siječnju ove godine izdano 66,6 posto više građevinskih dozvola nego u istom mjesecu lani.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, izdano je 668 dozvola, ili 267 njih više. Prema vrstama građevina, 558 dozvola ili 83,5 posto izdano je za zgrade, a 110 ili 16,5 posto za ostale građevine. Predviđena vrijednost radova, prema dozvolama izdanim u siječnju, dosegnula je 1,9 milijardi kuna.  U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) pojašnjavaju da je u siječnju nastavljen rast broja izdanih građevinskih dozvola karakterističan za posljednjih petnaest mjeseci.

Kako ističe Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, istodobno je nastavljena i tendencija da u vrijednosti predviđenih radova i dalje izostaje rast vrijednosti radova na ostalim, prvenstveno infrastrukturnim, objektima.

 "Iako je riječ o izuzetno visokom međugodišnjem rastu broja dozvola u siječnju o, podatak treba promatrati i u kontekstu niske baze jer je lani u siječnju izdano najmanje građevinskih dozvola u odnosu na druge mjesece, ali i činjenice da u građevinarstvu siječanj nije reprezentativan mjesec za procjenu tendencija ukupnih godišnjih kretanja", kaže Savić.  Dragutin Kamenski, direktor Kamgrada, kaže da za sad nije zamijetio značajni rast građevine no, da su izdane dozvole pozitivan znak za buduće investicije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close