U šest mjeseci milijun gostiju kampova

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2018. u 15:53
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Kampovi sve kvalitetniji i nisu više jeftini, prosječna cijena za obitelj je 40,92 eura.

U hrvatskim kampovima u prvih šest mjeseci bilo je 7 posto više turista i 5 posto više noćenja nego u isto vrijeme 2017., a s obzirom na pozitivne najave za ljeto, očekuje se nastavak tog trenda, kažu u Kamping udruženju Hrvatske (KUH), ističući i da su mobilne kućice ‘glavne zvijezde’ razvoja kampova. Porasti u kampovima do kraja lipnja rezultat su dolaska gotovo milijun turista-kampista i njihovih više od 5 milijuna noćenja, pri čemu se struktura turista nije promijenila, pa su najbrojniji Nijemci, Slovenci i Austrijanci, dok se s porastima izdvajaju Poljaci i Česi.

Najveći su porasti noćenja, od oko 15%, u kampovima u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a i kontinentalne s kampovima imale su velik rast”, kaže direktor KUH-a Adriano Palman. U Hrvatskoj su 704 kampa, ukupnog kapaciteta za oko 253 tisuće ljudi. “U kampove se zadnjih godina stalno ulaže u proširenje ponude i poboljšanje kvalitete, o čemu govori i podatak da je 2008. tek 9 posto kapaciteta bilo kategorije četiri zvjezdice, dok je danas u toj i kategoriji pet zvjezdica čak 37% kapaciteta”, naglašava Palman, ocjenjujući i da hrvatski kampovi više nisu livade, pa ni boravak u njima više nije jeftin.

Hrvatska je, prema analizi njemačkog ADAC-a, ove godine s prosječnom cijenom kampiranja za obitelj, 40,92 eura, na petom mjestu u Europi. Palman govori da su i u našem kampingu sada hit tzv. mobilne kućice (mobile home). “To je zbog potrage za komforom, jer ljudima je sve teže voziti svu glomaznu kamp opremu sa sobom. One su velik potencijal jer omogućuju i produljenje sezone”, kaže čelnik KUH-a.     

Komentirajte prvi

New Report

Close