U Šećerani Osijek 27,35 tisuća tona

Autor: Božica Babić , 26. ožujak 2015. u 21:59
Šećer do 30. rujna mora biti prodan izvan EU/D. Javorović/PIXSELL

Pronađene u 134 tvrtke.

Špekulativne zalihe šećera, koje je Hrvatska bila obvezna utvrditi dan uoči ulaska u Europsku uniju sukladno kriterijima koje nalaže Europska komisija, iznose 37,1 tisuću tona i evidentirane su kod 134 tvrtke.

Prema listi koju je Vlada RH objavila na sjednici u četvrtak najveće zalihe, a iznose 27,35 tisuća tona su u Tvornici šećera Osijek. Više od 1000 tona nađeno je kod prehrambenih tvrtki Koestlin, Podravka i Cedevita. Na listi nisu samo kompanije iz prehrambene industrije nego je i 15 trgovačkih lanaca, a među njima najveća prekomjerna zaliha šećera 284.501 kilogram nađena je u skladištima Lidla. Koliko su zahtjevni kriteriji EK kada je riječ o šećeru, svjedoči i podatak vezan uz tvrtku koja je posljednja na popisu.

To je Telura iz Rijeke, registrirana je za proizvodnju kozmetike i pripravaka za hranu, a evidentirane špekulativne zalihe šećera iznosile su tek 0,02 kilograma. Sve evidentirane špekulativne zalihe do 30. rujna moraju biti prodane kroz izvoz na tržišta izvan EU. Ne uspije li takav aranžman, a izvoziti može svatko sam za sebe ili udruženo, EK će kazniti Vladu RH 500 eura po toni, no ona taj trošak može prebaciti na kompanije. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uvjeren je da sankcija neće biti ni za koga jer će sva količina šećera biti plasirana u izvoz.   

Komentirajte prvi

New Report

Close