U Savjet HNB-a ulaze Michael Faulend i Bojan Fras

Autor: Jadranka Dozan , 02. srpanj 2013. u 22:00
Boris Vujčić, guverner HNB-a/PIXSELL

Najviše tijelo središnje banke pojačat će se iz redova HNB-a i prinovom iz odvjetničkih krugova.

Među novostima koje ulazak u Europsku uniju nameće u sferi monetarne vlasti je i prilagodba sastava Savjeta Hrvatske narodne banke. S jedne strane to podrazumijeva smanjenje broja članova na 8 umjesto dosadašnjih 14, a s druge profesionalizaciju Savjeta.

Kako je iz redova HNB-a trenutno u Savjetu njih šest, dva mjesta će se popuniti novim imenovanjima, a prema saznanjima Poslovnog dnevnika, to će odskora biti Michael Faulend i Bojan Fras.  Faulend u Savjet ulazi 'iznutra'; dugogodišnji je zaposlenik HNB-a koji posljednjih godina radi na funkciji izvršnog direktora Sektora za međunarodnu suradnju, a neko je vrijeme bio i naš predstavnik u MMF-u. Uz taj djelokrug rada i upućenost na suradnju s inozemnim institucijama, njegov je izbor u Savjet s ulaskom u EU logičan slijed.  Bojan Fras, pak, u HNB-u će se tek zaposliti. Pravnik je po struci, a očekivani prelazak u HNB u njegovu će slučaju značiti napuštanje odvjetništva.

 

8članova

odskora će imati Savjet Hrvatske nardone banke i svi će biti njezini zaposlenici

On je, naime,  jedan od partnera u odvjetničkom društvu Žurić i partneri, koje je svoj status i prepoznatljivost prvenstveno gradilo na specijalizaciji na trgovačko pravo. Kako ulaskom u EU pravna pitanja dodatno dobivaju na značenju i u funkcioniranju centralne banke, već su prve spekulacije o mogućim kandidatima za Savjet i novi posao u HNB-u tipovale na taj profil stručnjaka. Dva nova člana savjeta treba tijekom ovog mjeseca potvrditi i Sabor, a o njima će se prije toga očitovati i nadležna tijela u parlametu.

 Za osam sadašnjih vanjskih članova Savjeta, među kojima prevladavaju profesori i makroekonomisti, uskoro će prestati mandat. Angažman u tom tijelu središnje banke prestaje tako za Sandru Švaljek, Borisa Cotu, Željka Lovrinčevića, Vladu Leku, Branimira Lokina, Silvija Orsaga, Juru Šimovića i Mladena Vedriša. Novi dvojac pridružit će se tako šestorci koju uz guvernera Borisa Vujčića i njegova zamjenika Relju Martića čine još viceguverneri Vedran Šošić, Damir Odak, Tomislav Presečan i Adolf Matejka. Dok je petorici sadašnjih članova šestogodišnji mandat počeo lani sredinom srpnja, Matejki njegov  istječe u listopadu ove godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatska ima najviše kamate u Evropi

Baš lijepo da se HNB počela prilagođavati novim uvjetima članstva u EU. Kako navodi Financial Times Jul 1, 2013 (Romania cuts rates to record low); “the main rate is currently the second highest in the European Union after Croatia which joined the Union on Monday”.

Mi stari čitatelji Financial Timesa se sjećamo da je bilo vremena kada se moglo pročitati da su kamate u Hrvatskoj najviše na svijetu (kao drugi na toj rang-listi se obično nalazio Brazil).

Baš šteta da se Ben Bernanke odlučio bitno smanjiti quantitative easing!

New Report

Close