U Saboru o prijedlogu zakona o ispitivanju porijekla imovine i oporezivanju nezakonito stečene

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor idući će tjedan, umjesto od srijede do petka, zasjedati od ponedjeljka do srijede, a plan mu je raspraviti 11 točaka.

Radni tjedan otvorit će raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka.

Hrvatske luke, njih sedam, integrirale bi se u učinkovit prijevozni i logistički lanac transeuropske prometne mreže, stvorilo povoljno ozračje za ulaganja, a sve kroz stvaranje jedinstvenog, jasnog i transparentnog europskog okvira za financiranje i naplaćivanje lučkih usluga i upotrebu lučke infrastrukture.

S obzirom da se Uredba odnosi samo na morske luke transeuropske prometne mreže koje upravljaju s više od 0,1 posto ukupnog tereta ili  broja putnika Europske unije, Uredba i sam zakon, odnose se na luke: Rijeka, Pula, Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik i Ploče.

Zastupnici će raspraviti još jedan zakon koji se tiče mora i morskog okoliša, onaj o provedbi Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća o recikliranju brodova.  Cilj mu je uspostaviti nacionalni okvir za provedbu te Uredbe kako bi se spriječile, smanjile i na najmanju moguću mjeru svele nesreće, ozljede i drugi štetni učinci na ljudsko zdravlje i morski okoliš EU za trajanja broda, posebno kako bi se osiguralo da opasni otpad nastao recikliranjem brodova podliježe gospodarenju koje je prihvatljivo za okoliš.

Sabor će raspraviti i HSS-ov Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine čiji je cilj takvu imovinu oporezovati po posebnoj stopi, od 60, 70 posto, te pojednostaviti postupak ispitivanja njenog porijekla i oporezivanja.

HSS-ov prijedlog nisu podržali ni Vlada, ni matični saborski Odbor za pravosuđe.

Komentari (6)
 • Nex970
  Nex970 12:28 23.10.2019.

  Da, baš bi sami sebi skocili u usta. Prije partijski sekretari, danas hdz sdp ids dužnosnici…ha ha ha isti hurac drugo pakiranje

 • Kirin
  Kirin 22:07 17.6.2019.

  Šarada za javnost!

 • All
  All 19:12 17.6.2019.

  Dok imamo ministre koji bez ikakvih posljedica ispisuju kartice netocno mislim da je smijesno o bilo cemu dalje pricati :(

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!