U rujnu izdano 30 posto više građevinskih dozvola

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2016. u 22:00
Vrijednost radova raste 110 posto/D. M./PIXSELL

Dozvolama izdanim u rujnu predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti od 3,61 milijardi kuna.

Tijekom rujna u Hrvatskoj je izdano ukupno 767 građevinskih dozvola, što je čak 30,2 posto više nego u istom lanjskom, dok je vrijednost radova i više nego udvostručena, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).  

Građevinskim dozvolama izdanim u rujnu predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti od 3,61 milijardi kuna, 109,9 posto više u odnosu na radove planirane dozvolama iz devetog mjeseca lani, kada je vrijednost radova iznosila 1,72 milijarde kuna. Od ukupnog broja dozvola izdanih u rujnu ove godine, 605 dozvola izdano je za zgrade, a 162 za ostale građevine poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.Pritom je za novogradnje izdano 530 dozvola, a za rekonstrukcije, dakle nadogradnje, prenamjene i sl. 237 dozvola. Dozvolama iz rujna predviđeno je da će se u izgradnju novih zgrada i ostalih građevina uložiti 3,17 milijardi kuna, 112,7 posto više nego u rujnu prošle godine, a u rekonstrukciju zgrada i ostalih građevina 443 milijuna kuna, što je 92,2 posto više.  

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) ističu kako je broj izdanih građevinskih dozvola iz rujna ove godine najviši od svibnja 2012. godine, dok je predviđena vrijednost radova najviša od prosinca 2011. godine."Rast broja dozvola dosad nije bio prikladno praćen rastom predviđene vrijednosti radova zbog skromne vrijednosti radova na ostalim građevinama. U posljednja se dva mjeseca situacija promijenila visokim rastom vrijednosti infrastrukturnih radova koja je udvostručena u odnosu na onu bilježenu u tim mjesecima prošle godine. Očito se uz nastavak visoke dinamike izdavanja broja građevinskih dozvola za infrastrukturne projekte povećava i obujam većih, odnosno vrjednijih investicijskih radova", napominju iz HGK.

Po podacima DZS-a, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci izdano je 5.556 građevinskih dozvola s predviđenom vrijednošću radova od 15,7 milijardi kuna. Broj dozvola izdanih u prvih devet mjeseci je za 23,7 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju, dok je vrijednost radova porasla za 13,3 posto. "Time se ovogodišnji devetomjesečni kumulativ broja izdanih dozvola, nakon niza godina krize, oporavio na razinu iz istog razdoblja 2012. godine", ističu iz HGK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close