U robnim zalihama uz hranu i cisterne za vodu, šatori…

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2018. u 22:00
Cisterne s pitkom vodom nasušno potrebne /Ivo Čagalj/PIXSELL

Obzirom na poplave, klizišta i druge krizne situacije, trebalo bi više uložiti u opremu za zbrinjavanje stanovništva.

U objedinjenoj raspravi o izvješćima o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2015. i 2016. saborski zastupnici u petak su apelirali na veće popunjavanje robnih zaliha neprehrambenom opremom poput cisterni za prijevoz pitke vode, šatora, pumpi i kontejnera, u svjetlu elementarnih nepogoda koje proteklih godina pogađaju Hrvatsku. Ante Sanader (HDZ) istaknuo je kako bi velika potpora lokalnoj upravi bila nabava cisterni za vodu, i to ne u svrhu samo kriznih situacija, već i s obzirom na probleme s opskrbom vode na sušnim područjima, kao zbog toga što dio Hrvatske nema vodoopskrbu.

"S petnaestak cisterni koje mi planiramo godišnje ili u nekoliko godina malo je za potrebe", kazao je. Anka Mrak Taritaš (GLAS) naglasila je, pak, potrebu izdvajanja više sredstava za šatore, kontejnere i ostalu sličnu opremu. "Velika količina poplava i otapanje snijega rezultirat će klizištima. I stoga je izuzetno važno da se, osim hrane, u budućnosti osigura više sredstava za šatore, za kontejnere…", poručila je.

Saša Đujić (SDP) pohvalio je robne zalihe koje su dale veliki doprinos u poplavama te pokazale da država ima sustav koji ipak funkcionira. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić izvijestio je da je Ravnateljstvo za robne zalihe u 2015. ostvarilo prihode od 116 milijuna, a godinu kasnije 115,8 milijuna kuna. Sveukupna vrijednost robnih zaliha na kraju 2015. iznosila je 487 milijuna kuna a na kraju 2016. 567 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close