U RBA misle da će turistička sezona ublažiti pad BDP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 13:28
Ministar financija Slavko Linić (PXL)

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) za cijelu godinu prognoziraju pad BDP-a od 1,8 posto.

Nakon što su negativni utjecaji s vanjskih tržišta zajedno s unutarnjim strukturnim slabostima rezultirali padom aktivnosti hrvatskog gospodarstva u prvom polugodištu, povoljni rezultati turističke sezone ublažit će pad BDP-a u trećem tromjesečju, a smanjenje napetosti na vanjskim financijskim tržištima u četvrtom kvartalu ove godine, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) koji za cijelu godinu prognoziraju pad BDP-a od 1,8 posto.

Vanjska tržišta, navodi se u danas objavljenoj publikaciji RBAnalize, obilježio je pad izvozne potražnje, prouzročen novim valom recesije na tržištu eurozone i povišeni trošak financiranja, zbog snažnije averzije investitora prema riziku zbog dužničke krize u eurozoni.

Od unutarnjih slabosti hrvatskog gospodarstva pak ističu padajuće stope aktivnosti i zaposlenosti radno sposobnog stanovništva te neučinkovit javni sektor, "zbog čega se javna potrošnja financira visokim fiskalnim i parafiskalnim opterećenjem privatnog sektora".

Stoga je, navode, za oporavak gospodarstva nužna reforma javnog sektora usmjerena na smanjivanje troškova poslovanja poduzeća. Iz RBA navode i da podaci o ostvarenju proračuna za prvih osam mjeseci upućuju na provedbu fiskalne konsolidacije na prihodnoj strani kroz dodatno oporezivanje (povećanje stope PDV-a i uvođenje poreza na dividendu), a ne na rashodnoj kroz smanjivanje prava proračunskih korisnika.

"Dosadašnja provedba fiskalne konsolidacije rezultira osiromašenjem privatnog sektora, što se može uočiti na temelju produbljivanja pada privatne potrošnje i investicija u drugom tromjesečju, dok se državna potrošnja stabilizira", ocjenjuju iz RBA.

Dodaju da se usmjeravanje kapitala iz gospodarstva u javni sektor provodilo povećanjem administrativno postavljenih cijena struje, plina i grijanja, kako bi, povratno, javna poduzeća pojačanim investiranjem potaknula rast privatnog sektora, što je izostalo u prva tri tromjesečja 2012.

"Iako smjer provedbe fiskalne konsolidacije ne omogućuje oporavak gospodarstva, smanjivanje deficita proračuna pozitivno je ocijenila rejtinška agencija Fitch, koja je početkom rujna objavila da zadržava kreditni rejting Hrvatske na BBB- i mijenja izglede iz negativnih u stabilne", napominju iz RBA.

U nastavku godine očekuju slabljenje negativnih tendencija na vanjskim tržištima. Analitičari RBA ocjenjuju i da bi se smanjivanje cijena vanjskog financiranja hrvatskih dužnika, započeto u trećem tromjesečju, trebalo nastaviti prema sredini 2013., tj. prema ulasku Hrvatske u EU, kao i da će oporavak izvozne potražnje slijediti povratak rasta u eurozoni, prognoziran za iduću godinu.

Domaća potražnja, dodaju, nastavit će stagnirati pod utjecajem rasta cijena infrastrukturnih usluga i uvođenja novih poreza, jer je za 2013. najavljeno uvođenje poreza na imovinu i nastavak smanjenja doprinosa za zdravstvo, čime se teret financiranja javnog sektora djelomično prenosi sa sektora poduzeća na stanovništvo.

Prognoziraju i da će sezonsko smanjenje zaposlenih u zimskom razdoblju pojačati najavljena racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru. Primjena novih propisa o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji su stupili na snagu ovog mjeseca, trebala bi pak ubrzati nestanak insolventnih poduzeća s tržišta.

"Prateći negativni učinci smanjenja proizvodnje i zaposlenosti u kratkom roku snizit će razinu gospodarske aktivnosti, ali bi na srednji i duži rok trebali poboljšati investicijsku klimu i omogućiti održivi oporavak gospodarstva", zaključuju analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close