U raspravama o preustroju županija funkcije staviti ispred golih brojki

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. veljača 2016. u 22:00
Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija /Borna Filić/PIXSELL

Predstavnici EK i EIB-a članovima Skupštine predstavili su Europski fond za strateška ulaganja (EFSI).

Podjela na županije za Hrvatsku je bolja od podjele na nekoliko velikih regija, a veličina upravnih jedinica nema utjecaja na gospodarsku uspješnost. Istaknuo je to geograf Zoran Klarić na 14. sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija (HZŽ), održanoj u utorak u Zagrebu, čija je središnja tema bila najavljena regionalna reforma.

Naveo je i primjer Grčke, koja je 2010. provela teritorijalni preustroj sličan onome predloženom za Hrvatsku, o čijem neuspjehu svjedoči i politički neuspjeh stranke koja je promjenu predlagala. "Ideja velikih regija bez međurazine društveni je eksperiment primjenjiv samo za tehnološki razvijene zemlje s visokom razinom političke kulture", smatra Klarić.

 

45partnera

iz 35 zemalja sudjeluje sa HZŽ-om u projektu LEDDER

Upozorio je na to da podjela na manji broj regija djeluje dezintegrirajuće po državni teritorij te da većina europskih zemalja teritorijalni ustroj nije mijenjala više od 50 godina. "Brojka između 15 i 16 županija optimalna je za hrvatske prilike, dok je geografski prihvatljivo sve između 12 i 24.Pozornost treba usmjeriti na njihove funkcije, jer sve ovisi o načinu na koji se regijama upravlja", zaključio je Klarić.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović istaknula je zadovoljstvo otvorenom mogućnošću dijaloga sa Zajednicom županija. "U fokusu našeg interesa je efikasnost javnih, lokalnih i regionalnih uprava. Čekaju nas sveobuhvatne reforme, ali i intenzivan rad. U dijalog ćemo uključiti i akademsku te istraživačku zajednicu, kao i sindikate, jer inzistiramo na javnim uslugama koje idu na dobrobit RH", poručila je.

Predsjednik Zajednice županija Goran Pauk župane je pozvao je na suradnju s ministarstvima i tijelima javne uprave te izrazio zadovoljstvo sastankom s Jurlinom Alibegović. "Trebamo se orijentirati na rast i razvoj i aktivno se uključiti u rasprave koje se tiču preustroja županija", istaknuo je. Predstavnici Europske komisije (EK) i Europske investicijske banke (EIB) predstavili su Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) kojem je cilj mobiliziranje privatnog kapitala za strateške investicije. Predstavljene su i aktivnosti u sklopu EU projekta LADDER, u kojem Zajednica županija sudjeluje s 45 partnera iz 35 zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close