U Puli održano najveće triatlonsko natjecanje na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2015. u 11:48
Dusko Marusic/PIXSELL

Ovo je prvi put da je ovaj veliki svjetski brend stigao u Hrvatsku a Puljani su, kao i mnogi stranci koji su došli bodriti i poduprijeti svoje natjecatelje, pružali svima glasnu potporu uz stazu jedne od najizazovnijih utrka svijeta.

Pucnjem iz startnog pištolja i skokom u more, jučer je na plaži Ambrela na Verudeli krenula Ironman 70.3 triatlon utka, najpoznatija i najmasovnija utka na svijetu. Više od 1.800 natjecatelja iz gotovo 50 zemalja diljem svijeta, podijeljenih u nekoliko grupa, krenulo je u zahtjevnu utrku u kojoj se testiraju krajnje granice izdržljivosti.

Triatlonci su najprije otplivali 1,9 kilometra dugu dionicu, potom su trčeći prema svojim biciklima, sjeli na njih te krenuli pedalirati 90 kilometara, i to preko Medulina, Ližnjana, Valture, Loborike, Marčane, Manjadvorci, Svetvinčenta, Smoljanci, Krmeda, Bala, Gajane i Vodnjana pa ponovno do Pule.

Na Karolini su potom natjecatelji ostavili svoje bicikle i krenuli na polumaraton pulskim ulicama središta grada u dužini od 21 kilometar. Utrku su završili na spektakularnoj ciljnoj liniji u pulskoj Areni gdje ih je dočekalo tisuće navijača, pružajući im dosad neviđenu podršku. Natjecatelji su otplivali, otpedalirali i otrčali ukupno ukupno 114 kilometara, odnosno 70.3 milje, po čemu je ovaj triatlon i dobio ime.

"Ovo je velika promocija za naš grad i regiju, a veliki broj prijavljenih natjecatelja koji dolaze iz inozemstva veliki su plus za naš turizam. Hrvatska još jednom pokazala odličnim domaćinom, a Istra po tko zna koji put ove godine dokazala da je nezaobilazna destinacija velikih globalnih sportskih događaja," poručio je jučer pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pobjednik utrke bio je austrijanac Thomas Priglinger s vremenom od 3 sata i 49 minuta, te Talijanka Elisabetta Villa s vremenom od 4 sata i 22 minute. Najbrojniji natjecatelji bili su Talijani s obzirom da ih je bilo prijavljeno 600, dok su drugi stigli iz Austrije, Velike Britanije, Slovenije te Južne Afrike, Portugala, Venezuele i drugih zemalja. Hrvatski predstavnik, ambasador utrke i državni rekorder u IRONMAN-u Dejan Patrčević utrku je završio treći.

Pobjednike je u pulskoj areni dočekala i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci koja je najboljima uručila medalje.

Ironman iza sebe ima već 37 godina uspješnih turneja diljem svijeta na kojima okuplja tisuće vrhunskih triatlonaca, ali i onih koji po prvi put svoje tijelo žele izložiti ovom psihofizičkom izazovu. No, ovo je prvi put da je ovaj veliki svjetski brend stigao u Hrvatsku a Puljani su, kao i mnogi stranci koji su došli bodriti i poduprijeti svoje natjecatelje, pružali svima glasnu potporu uz stazu jedne od najizazovnijih utrka svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close