U prvom kvartalu gospodarstvo usporilo

Autor: Poslovni dnevnik , 10. travanj 2017. u 21:59
Na usporavanje je najviše utjecao prihod od PDV-a/FOTOLIA

CEIZ indeks ukazuje na stopu rasta realnog BDP-a od 2,4 posto.

Nakon što je posljednje tromjesečje donijelo snažan rast indeksa CEIZ, koji je indikator nacionalnog poslovnog ciklusa, prvi ovogodišnji kvartal doveo je do njegova usporavanja.  

"Indeks je u siječnju i veljači usporio rast i to kumulativno za 1,3 indeksna boda u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. godine. S obzirom na to da je indeks zabilježio smanjenje vrijednosti i u siječnju, možemo zaključiti da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost usporila u odnosu na kraj prošle godine", navodi se u priopćenju Ekonomskog instituta Zagreb  čiji su eksperti i kreirali spomenuti indeks.

Sada u svojoj najnovijoj analizi preciziraju da ovakvo kretanje na početku godinu utječe na njihovu prognozu prema kojoj očekuju da je stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,4 posto.  "Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2017. pao za vrlo skromnih 0,1%", kažu u EIZ-u. Napominju kako su prihodi od poreza na dodanu vrijednost ostvarili značajan pad i tako dali najveći negativan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači". 

Komentirajte prvi

New Report

Close