U projekt Posedarje ušli za nula kuna da bi zaradili reputaciju

Autor: Eleonora Dukovac , 25. listopad 2006. u 06:30

Mlada tvrtka radi na novom velikom poslu – pripremaju realizaciju sedam turističkih projekata Šibenika

U nepune dvije godine od osnutka, konzultantska tvrtka Sinergijske Solucije d.o.o odskočila je u vrh konzultantskog biznisa u Hrvatskoj. Osnivači tvrtke – Kruno Škrinjar i Hrvoje Vajić odustali su od uspješnih karijera u uglednim svjetskim korporacijama i sigurnost zamijenili rizikom. Jedini u Hrvatskoj specijalizirali su se za područje koje je u Hrvatskoj još u povojima, za pripremu realizacije komercijalnih, primarno turističkih projekata na lokacijama u vlasništvu javnog sektora. Klijenti su im tako isključivo predstavnici javnog sektora, odnosno općine, gradovi i županije te tijela državne uprave u čijem su vlasništvu lokacije predviđene za komercijalne projekte.

Greenfield projekt
Već u prvoj godini poslovanja u ovo su područje ušli na velika vrata – pružili su općini Posedarje sve nužne konzultantske usluge za pripremu realizacije projekta Posedarje Rivijera. Rezultiralo je to potpisom 100 milijuna eura vrijednog ugovora o realizaciji projekta između Općine Posedarje i tvrtke INGRA d.d. Projekt Posedarje Rivijera prvi je greenfiled projekt u turizmu koji će se realizirati u suradnji javnog i privatnog sektora. Na 45 hektara općinskog zemljišta bit će hoteli i vile s najmanje četiri zvjezdice ukupnog kapaciteta do 1500 kreveta, marina do 200 vezova, te niz popratnih sadržaja. U Posedarje Rivijeru prvi bi gosti trebali doći 2009. godine. Škrinjar i Vajić kažu kako su u pripremu projekta Posedarje Rivijera ušli za naknadu od nula kuna, no njime su zaradili visoku reputaciju. Zahvaljujući tome, na natječaju su dobili i novi veliki posao – pripremu realizacije sedam turističkih projekata Grada Šibenika. “Ova priprema uključuje sve aktivnosti nužne za izbor privatnih partnera koji će, temeljem modela BOT, preuzeti odgovornost za projektiranje, financiranje, izgradnju i upravljanje objektima i sadržajima za pojedini od projekata. Realizacijom ovih projekata omogućit će se cjelogodišnje turističke, sportske, kulturne i druge aktivnosti, otvoriti radna mjesta, te potaknuti niz poduzetničkih aktivnosti.

Tržišni rizik
Budući da je riječ o komercijalnim projektima, Šibenik i Hrvatska će za ustupljeno pravo građenja i/ili dodijeljenu koncesiju dobivati odgovarajuće naknade. Sada je tijeku postupak iskazivanja interesa koji je otvoren do 17. studenog ove godine“, kaže Vajić. Temelj realizacije projekata koje pripremaju suradnja je javnog sektora i privatnog partnera. Javni sektor ustupa lokaciju za realizaciju projekta i odgovoran je za sve imovinsko-pravne i prostorno-planske rizike. Privatni partner preuzima odgovornost za realizaciju projekta – financiranje, projektiranje, građenje i upravljanje objektima i sadržajima projekta, a interes ostvaruje naplatom usluga koje će u sklopu projekta ponuditi tržištu. Za razliku od tzv. ”nekomercijalnih“ projekata javno-privatnog partnerstva (škole, bolnice, zatvori i drugo), u kojima postoje financijske obveze javnog sektora, komercijalni projekti javnog sektora omogućuju ispunjavanje strateških razvojnih ciljeva javnog sektora – zapošljavanje, razvoj gospodarskih djelatnosti i drugo. Pri tome je tržišni rizik u cijelosti na privatnom partneru, a javni sektor dodatno ostvaruje komercijalne koristi. Za svoje klijente ova tvrtka izrađuje Studiju izvodljivosti projekata, provodi postupak izbora privatnog partnera, a u poslu im pomaže vanjski tim stručnjaka. ”Riječ je o vrlo kompleksnim i rizičnim projektima, u kojima se osim poznavanja najboljih svjetskih poslovnih praksi i specifičnih hrvatskih uvjeta od konzultantske tvrtke zahtijeva i spremnost preuzimanja visokih rizika. Naime, naplaćujemo se tek eventualnim potpisivanjem ugovora javnog i privatnog partnera, a u međuvremenu pokrivamo tek osnovne troškove. U ovom trenutku, jedina smo tvrtka na hrvatskom tržištu koja pruža ovakve konzultantske usluge. Poslovni uspjesi daju nam poticaj da idemo dalje”, veli Kruno Škrinjar i najavljuje kako poslove namjeravaju širiti i izvan hrvatskih granica.

Iskustvo donijelo vlastitu tvrtku

Kruno Škrinjar magistrirao je poslovno upravljanje na vodećoj europskoj poslovnoj školi INSEAD-u, a na Sveučilištu u Zagrebu stekao je zvanje inženjera elektrotehnike. Prije pokretanja tvrtke bio je konzultant u tvrtki McKinsey& Co, na projektima u 10 zemalja Europe. Hrvoje Vajić diplomirao je elektrotehniku na zagrebačkom Sveučilištu, završio Young Managers Program na INSEAD-u te specijalistički program za pripremu realizacije investicijskih projekata. Prije pokretanja tvrtke bio je direktor prodaje u SAP AG-u, a radio je i u konzultantskoj tvrtki Centar za investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close