U proizvodnji još pokrivamo potrebe domaćeg tržišta, ali sve više uvozimo

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 11. kolovoz 2017. u 14:04
Cijena uvezenih jaja iz Njemačke 11 je posto veća od njihove domicilne cijene, dok jaja iz Mađarske u Hrvatskoj stoje 12% manje nego kod njih/Thinkstock

Prošle godine je smanjena nacionalna proizvodnje konzumnih jaja dok je uvoz bio veći 16 posto.

Dok vlasti u nekoliko europskih zemalja istražuju slučaj kontaminiranih jaja, potencijalno opasnih za ljudsko zdravlje insekticidom fipronil, a građani strahuju za zdravlje, u Hrvatskoj nije poznato da li je određena količina spornih jaja došla i na naše tržište. Hrvatska agencija za hranu, koja je nadležna za procjenu rizika, zasad je tek objavila informacije o ovom insekticidu i utjecaju koji on ima na ljudsko zdravlje.

 

715,55 mil.

komada proizvodnja jaja

Kobni fipronil
Europska unija je priopćila da su jaja zaražena insekticidom "fipronil" prodana u sedam njezinih članica. Prema dostupnim informacijama, potencijalno kontaminirana jaja iz Nizozemske i Njemačke osim na ovim tržištima otpremljena su u Švedsku, Švicarsku, Francusku i Veliku Britaniju, otkrila je istraga EU. Ipak, dio količina, doduše tek 1500 komada završio je navodno i na slovenskom tržištu, pa je Slovenija povukla iz prodaje jaja isporučena iz dvije kompanije iz Njemačke i Austrije zbog sumnje da su zaražena insekticidom fipronilom, objavila je slovenska uprava za sigurnost hrane i veterinarstvo.

Jaja su povučena nakon što je njemačka kompanija Eipro-Vermarktung i austrijska firma Transgourmenta obavijestile trgovine da bi u pošiljkama mogla biti zaražena jaja iz Nizozemske. Njemački ministar poljoprivrede kaže kako je u ovom slučaju koji potresa EU riječ o "kriminalu". Trgovine su započele prazniti polica za jaje, a u Nizozemskoj će se možda morati i klati milijuni komada kokoši nesilica. Belgijski ministar optužio je Nizozemsku da zna za zaražene jaja još od studenog prošle godine.  

 

807,5 mil.

komada ukupna potrošnja jaja

"To je zločin, to je jasno", izjavio je njemački ministar Christian Schmidt njemačkom TV ARD. Fipronil je inače popularan insekticid koji se koristi protiv buha i krpelja kod kućnih ljubimaca ali je njegova upotreba zabranjena u lancu prehrane jer može naškoditi zdravlju ljudi ako se unese u većoj količini. Nizozemske i belgijske nadležne institucije utvrdile su da je izvor insekticida dobavljač proizvoda za čišćenje iz Nizozemske. Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je fipronil u većoj količini "umjereno otrovan" za ljude, jer može biti opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu. Hrvatski sektor konzumnih jaja za sada je još uvijek zaštićen od prekomjernog uvoza, jer smo prema podacima Croatiastočara još uvijek samodostatni u toj proizvodnji.

 

89 posto

samodostatnost proizvodnje; 115 milijuna komada jaja uvezeno

Nelojalni konkurenti
"U prva tri mjeseca ove godine Hrvatska je uvezla 5 puta više jaja nego što je izvezla. Uvoz je bio 20 milijuna komada, od čega 35 posto dolazi iz Njemačke i Mađarske, a 65 posto iz Poljske, Slovenije, Slovačke", kaže Branko Bobetić direktor Croatistočara. Zanimljivo je, dodaje, da su cijene jaja iz Njemačke 11 posto veće od njihove domicilne cijene, dok jaja iz Mađarske u Hrvatskoj koštaju 12 posto manje nego kod njih, slovenska su jeftinija 34 posto, a poljska 22 posto. To je nelojalna konkurencija jer se radi o dampinškim cijenama, kaže Bobetić.

 

23 mil.

komada jaja izvoz

"Sektor konzumnih jaja prema podacima DZS-a u prošloj godini je smanjen jer je uzgoj pilenki bio manji za oko 5 posto, a ukupna procjena uzgojenih pilenki te uvoza bio je manja za 2 posto.  U zadnje tri godine, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, povećavaju se kapaciteti nesilica kod registriranih proizvođača, no oni su još uvijek ispod razine kapaciteta iz 2012. i 2013. godine", kaže Bobetić. U prošloj godini smanjena je ukupna nacionalna proizvodnje konzumnih jaja dok je uvoz bio veći za 16% uz rast izvoza konzumnih jaja.  Ukupna potrošnja konzumnih jaja manja je za 4 posto i samodostatnost je u prošloj godini iznosila 89%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close