U prodaju HEP-a tržište kapitala će vjerovati tek kad se dogodi

Autor: Tomislav Pili , 21. lipanj 2017. u 08:03
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ne treba zanemariti ni da je Goran Marić osvjedočeni protivnik prodaje državne imovine, ističu financijaši.

Financijaši s dosta skepse komentiraju nove, doduše neslužbene, Vladine najave o privatizaciji dok na Zagrebačkoj burzi daju oprezne izjave.

Prema tvrdnjama Jutarnjeg lista, glavna tema na početku godine – privatizacija Hrvatske elektroprivrede – opet je postala aktualna i idućih će se mjeseci intenzivirati rad na planu prodaje. Kako bi se privatizacija dijela državnog udjela, a u zimu se govorilo o četvrtini udjela, trebala odigrati na Zagrebačkoj burzi, predsjednica Uprave Ivana Gažić komentirala je navodnu aktivaciju plana privatizacije tek kako se "nada da će se HEP privatizirati jer bi to donijelo živost na domaćem tržištu kapitala".

Pitanje kapaciteta
Međutim, sudionici tržišta kapitala u neslužbenom razgovoru ističu kako će u privatizaciju HEP-a vjerovati tek kada vide Vladinu odluku. "Nisam siguran da Vlada ima kapaciteta zagristi tako 'veliku jabuku' kao što je prodaja udjela u HEP-u", kazao je jedan predstavnik financijskog sektora. Naši sugovornici upozoravaju kako je stav države prema privatizaciji općenito negativan, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je ministar državne imovine, Goran Marić, osvjedočeni protivnik prodaje državne imovine.

"Kada dođe do trenutka odluke o privatizaciji HEP-a, u Vladi će vjerojatno pronaći stotinu razloga zašto ne bi trebalo ići u to – nepovoljan trenutak na tržištu, niska likvidnost burze, nepovoljna cijena koju nude ponuđači i tako dalje", ocjenjuju financijaši. Stav države prema privatizaciji ogleda se i u mnogo jednostavnijim prodajama dionica u državnom vlasništvu, kao što je to slučaj u tržištu najzanimljivijim Končaru i Podravci. "Po ponašanju države u nedavnim slučajevima izbora predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Podravke primjećujem želju da se zadrži kontrola", smatra sugovornik Poslovnog dnevnika. S druge strane, ministar Goran Marić odobrio je Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) početkom godine prodaju udjela u stotinjak tvrtki tijekom ove godine.

CERP testirao tržište
Ivana Gažić ističe kako očekuje nastavak prodaje tih dionica, ali će to "ovisiti o poslovnim odlukama CERP-a". Na upit kakvi su dosadašnji rezultati prodaje dionica, iz CERP-a su odgovorili da su od siječnja do lipnja putem javnog nadmetanja prodali dionice i vlasničke udjele u sedam društava dok su na uređenom tržištu kapitala prodane dionice u 19 društava. "Ponudom društava testirano je tržište, senzibilitet za okolnosti, odnose i interes odnosno sama ponuda i potražnja. Broj prodanih društava je pokazatelj smanjene potražnje, interesa i specifičnih  okolnosti na tržištu te ekonomsko-financijskih stanja u kojima se društva nalaze", poručuju iz CERP-a. Do kraja godine planiraju prodaju u više desetaka tvrtki, dodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close