U predstečaju i E-kolektor, traži 70% otpisa

Autor: Suzana Varošanec , 11. prosinac 2017. u 21:59
Ročište za ispitivanje tražbina 22. siječnja / PD

Prijavili 129,5 mil. kn obveza, najviše Tisku čiji teret bi bio najveći.

Bivša Agrokorova tvrtka iz sektora gospodarenja otpadom E-kolektor, s 219 radnika na sedam lokacija, zbog nelikvidnosti je završila u predstečaju. Čeka 22. siječnja za kada je zakazano ročište za ispitivanje tražbina, a u poteškoće je došla neizravno, kako navode, zbog krize Agrokora, u čijem je sastavu poslovala od osnivanja 2014. do 2017. kad ju je preuzela Energia naturalis koju vodi Pavao Vujnovac.

Smanjeni opseg poslova otvara pitanje perspektive te suradnje te stajališta o nagodbi pojedinih članica Agrokora. Od 129,5 mil. kn obveza koje su prijavili, kad se izuzmu one izlučnih vjerovnika, 122,7 mil. kn tiče se oko 250 neosiguranih vjerovnika, no najviše bivšeg vlasnika Tiska kojem E-kolektor duguje čak 79 mil. kn.

Prijedlog restrukturiranja predviđa 70%-tni otpis te obročnu isplatu 37 mil. kn u 7 godina, uz 12 mjeseci počeka. Zanimljivo je i da bi u slučaju stečaja mogli podmiriti do 1/3 dospjelih obveza, kako navodi predsjednik Uprave Ilija Špikić, dodajući i potražnju tržišta u prilog predstečaja. Dug za poreze i doprinose za bivše i sadašnje radnike od 642.369 kn čini se da je posljedica zakonskih izmjena kojima se od 2017. traži zaduženje i za poreze kao i za doprinose, neovisno o isplati neto plaće. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Predstečaj = najveća pljačka hrvatskih poduzetnika. Jeb** ga ko' ga izmisli!

Samo rezultat porezne politike, rada Porezne uprave i krivosuđa!

Predstečaj = najveća pljačka hrvatskih poduzetnika. Jeb** ga ko’ ga izmisli!

New Report

Close