ZL Zadar cilja na 25.000 Kineza iz Chongqingga

Autor: Suzana Varošanec , 08. travanj 2015. u 22:00
Kineze zanimaju i infrastrukturni projekti ZL Zadar od oko 53 mil. eura/B. Filić/PIXSELL

Razgovarali su s Hainan airlinesom o čarterima, ali i redovnim linijama, koje bi približile Hrvatsku kineskim turistima.

Sezona 2015. u Zračnoj luci Zadar startala je optimistično, s izvrsnom popunjenošću zrakoplova i povećanjem broja putnika u odnosu na lanjsku predsezonu.

Potvrdila je to direktorica Irena Ćosić, ističući da rastu svi pokazatelji. Imali su 50,9% više putnika u odnosu na isto razdoblje 2014. Od velike koristi tek će biti najavljeni letovi Zadar-Chongqingg, uz procjenu o 25.000 kineskih putnika. Ćosić dodaje da će "o tome više kad linije doista i krenu". Nakon povratka hrvatske delegacije iz Kine, gdje je zbog priprema za izravne letove održan sastanak u sjedištu Hainan airlinesa, najveće kineske privatne aviokuće, posla ima na pretek.

 

Ćosić

Promotivni let za Chongqingg ide u svibnju. Redovne linije u posezoni

Razgovaralo se o čarterima, ali i redovnim linijama, gdje bi priliku imali hrvatski turisti u Kinu. Hainan airlines planira, naime, do kraja 2015. novu destinaciju za Prag, pa je predložena konekcija na Zadar, ali i Rim ima jako dobro punjenje – više od 90%, pa i to daje naznake da bi se mogli odlučiti za RH. Kineski ulagači iskazali su, usto, interes i za infrastrukturne projekte ZL Zadar u vrijednosti oko 53 mil. eura.

U tijeku je svladavanje administrativnih barijera za otvaranje golemog tržišta, i to ne samo za turiste, nego i za gospodarstvenike, koji bi mogli uspostaviti veze s kineskim partnerima. Najveći je minus projekta kod Kineza, doznajemo, što nisu odradili promidžbu Hrvatske u Kini, a bez toga nema ni prodaje turističkih aranžmana. Stoga će Ministarstvo turizma i HTZ trebati pojačati promociju u Kini. "To je zajednički projekt svih i očito je da uzima više vremena od planiranog", kaže Ćosić, najavljujući promotivni let u svibnju, te redovne linije u posezoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close