U porezu na vozila plaćat će se i emisija ugljičnog dioksida

Autor: HUP , 14. studeni 2012. u 21:59
Laka vozila odgovorna su za 15% emisije ugljičnog dioksida u EU

Nova mjera teži smanjenju stakleničkih plinova, a primjena se očekuje od 1. srpnja 2013.

Članovi HUP – Koordinacije trgovaca motornih vozila 6. studenoga održali su zajednički sastanak s predstavnicima Carinske uprave na temu novog Nacrta zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Ovaj zakon sadrži odredbe koje su u skladu s Direktivom Vijeća 83/182/EEZ od 28. ožujka 1983. o oslobođenju od poreza unutar Zajednice za određena prijevozna sredstva koja se privremeno uvoze iz jedne države članice u drugu (SL L 105, 23. 4. 1983.). Njegova se primjena očekuje od 1. srpnja 2013. godine kao preduvjet i sastavni dio usklađivanja RH s EU, pri čemu se uvode i određene novine vezane za smanjivanje ispuštanja CO2. Zbog toga se uvodi i novi obračun porezne osnovice koju čini vrijednost motornog vozila, emisija ugljičnog dioksida (CO2) izražena u gramima po kilometru i kapacitet motora u kubičnim centimetrima.

Uvođenje emisije CO2 u oporezivanje motornih vozila predstavlja novu mjeru radi ostvarenja ciljeva Europske komisije i Hrvatske za smanjenjem emisija stakleničkih plinova i ostvarenja obveza Europske komisije sukladno protokolu iz Kyota (laka vozila odgovorna za 15% emisija CO2 u EU). Članovi HUP – Koordinacije trgovaca motornih vozila ukazali su na određene nejasnoće, uz nužno uvođenje određenih dopuna u tekstu Nacrta zakona, pri čemu će dostaviti i zajedničko očitovanje članova HUP-a prema Carinskoj upravi kako bi se na vrijeme uvrstile promjene u predmetni zakon.

Komentirajte prvi

New Report

Close