U porezne oaze iz Hrvatske otišlo 9,7 milijardi kuna

Autor: Marina Šunjerga/VL , 10. svibanj 2016. u 11:48
Fotolia

Prema zemljama koje zarađuju na skrivanju novca slije se milijardu kuna godišnje.

Iz Hrvatske je u posljednjih 10 godina otišlo najmanje 9,7 mlrd. kn izvoza prema zemljama koje se kvalificiraju kao ‘porezni rajevi’. Podaci su to koje je moguće iščitati iz statistike o robnoj razmjeni od 2006. do 2015., a znače da je prema zemljama koje zarađuju na skrivanju novca otišlo gotovo oko milijardu kuna svake godine.

Samo na porezu na dobit država je izgubila oko dvije milijarde kuna zbog takvog odljeva novca, a u svijetu se računa da su proračuni država oštećeni za više od 250 milijardi eura svake godine. Mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza koju nude porezne oaze povod je za dosad najveću inicijativu svjetskih ekonomista za ukidanje poreznih utočišta. Nobelovac Angus Deaton i francuski ekonomist Thomas Piketty pridružili su se grupi koju čini više od 300 ekonomista koji tvrde da nema ekonomske opravdanosti za postojanje poreznih oaza.

Ekonomisti okupljeni u inicijativu Oxfam ističu da oaze onemogućuju države da prikupljaju poreze ravnomjerno. Pismo su aktualizirali pozivajući se i na aferu Panama Papers.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ali sto je najzalosnije prosjecni covjek na placu zna vec 20godina za porezne oaze a nasa porezna sa svim tim silnim tehnologijama tek je sad saznala da postoje porezne oaze hrvata ????????’jao zaslosne li porezne , i nekuzim sta se to pise po forumima pa porezna treba plijeniti taj novac a ne piskatrati po portalima, mamlazi

Miliardu kuna godišnje ?

Pa to nije tako puno ?

Što je država više gramzljiva i što uvodi veće poreze to je izvlačenje love u porezne oaze veće.

A u Hrvatskoj su porezi najveći na svjetu , a ima ih 572 razna.

New Report

Close