U poduzećima pad optimizma, rast kredita na skromnih 2,5%

Autor: Jadranka Dozan , 25. lipanj 2019. u 22:00
Pad indeksa pouzdanja najjači u trgovini/GettyImages

Kod stanovništva gotovinski nenamjenski krediti usporili rast na 12,7%, a stambeni su ubrzali na četiri posto.

U sektoru kućanstava nastavlja se rast optimizma. Prema posljednjoj HNB-ovoj Anketi o njihovim očekivanjima, u svibnju je zabilježena rekordna vrijednost indeksa pouzdanja potrošača, a usporedno s tim i posljednji podaci o kreditiranju stanovništva sugeriraju blago ubrzanje kredita.

Istodobno, posljednji nalazi Ankete HNB-a o očekivanjima u poslovnom sektoru na tromjesečnoj razini upućuju na pogoršanje u svim djelatnostima osim uslužnih, s tim da je pad indeksa pouzdanja najizraženiji je u trgovini. Sklonosti uzimanju zajmova kod stanovništva očito pridonose kamatni uvjeti, a s tim u vezi HNB je utvrdio i ovaj tjedan objavio iznose prosječnih kamatnih stopa.

Na stambene kredite građanima s krajem travnja ponderirani prosjek iznosi 4% (uz neznatno niži u slučaju valutne klauzule), dok je kod potrošačkih u kunama 7,19%, a kod onih vezanih uz euro 6,57 posto. Promatra li se statistika vaganih mjesečnih prosjeka kamatnih stopa u tzv. novim poslovima, primjerice, kod stambenih kredita u travnju je prosječna stopa, ovisno o valuti iznosila 3,10 do 3,20 posto, na prekoračenja po transakcijskim računima 8,26, na potrošačke kredite 5,62, a kod onih za ostale namjene npr. u kunama 6,36 posto.

 

53 posto

dosegao je u travnju udio kunskih kredita stanovništvu

Istodobno, prosječna kamatna stopa na stanja kredita poduzećima odobrenih na rok dulji od godine dana u proteklih pola godine (od studenoga do travnja) iznosi 3,30 posto, a zadnji dostupni podaci o plasmanima upućuju na usporavanje godišnjeg rasta kredita poslovnom sektoru na samo 0,6 posto u travnju. Osim tzv. baznog razdoblja, u HNB-u to pripisuju i utjecaju aktivacije državnih jamstava izdanih brodogradilištima, bez čega bi godišnja stopa rasta plasmana poduzećima iznosila 2,5 posto. 

Kako bilo, kod stanovništva je godišnji rast kredita u travnju ubrzao na  6,8%, s tim da su gotovinski nenamjenski blago usporili rast na (i dalje visokih) 12,7%, a stambeni su ubrzali na četiri posto. Analitičari HNB-a podcrtavaju da je udio kunskih plasmana stanovništvu još malo porastao, dosegnuvši s krajem travnja gotovo 53 posto. Ukupno je u poslovanju s građanima i poduzećima kreditna aktivnost u travnju usporila godišnji rast na 4,1%, a 2,4% rasta koji sugerira nominalno stanje  plasmana uglavnom je posljedica otpisa nenaplativih potraživanja po nagodbi u slučaju Agrokor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close