U petak štrajk u zagrebačkom HZMO-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2013. u 13:17
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Radnici HZMO-a bune se jer je jedino njima u sustavu javnih i državnih službi ukinut dodatak za staž od 4, 8 i 10 posto

Radnički sindikat HZMO-a najavio je danas da će u petak, 14. lipnja, organizirati jednodnevni štrajk u zagrebačkoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te je pozvao umirovljenike i ostale građane da sutra ne dolaze u područnu službu.

Pozivamo umirovljenike, radnike i ostale da u petak ne koriste usluge naših službi u Tvrtkovoj, Trpimirovoj i Žajinoj ulici. I nama je štrajk "noćna mora" i nismo ga željeli organizirati, ali nemamo drugog izlaza jer smo diskriminirani u odnosu na sve ostale zaposlenike javnih i državnih službi, istaknula je predsjednica sindikata Višnja Stanišić na konferenciji za novinare.

Radnici HZMO-a bune se jer je jedino njima u sustavu javnih i državnih službi ukinut dodatak za staž od 4, 8 i 10 posto, te zbog toga traže ostavke ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i ravnatelja HZMO-a Srećka Vukovića.

Prosječna neto plaća u HZMO-u trenutno iznosi 5.135 kuna, što je 13 posto niže od državnog prosjeka, no većina zaposlenih prima plaću od oko 4.150 kuna, tvrdi sindikat.

Tražimo da nam se u kolektivni ugovor vrati dodatak od 4, 8 i 10 posto, u protivnom ćemo nakon sutrašnjeg štrajka upozorenja nastaviti svakog mjeseca sa štrajkovima po HZMO-ovim područnim službama, zaprijetila je Stanišić.

Sutra će u središnjoj službi u Tvrtkovoj ulici raditi jedan od sedam šaltera, a štrajkat će 80 posto od 690 zaposlenih u Zagrebu, koliko se na referendumu izjasnilo za štrajk, najavila je Stanišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close