U ovom jadranskom kafiću kava je četiri kune, a posao cvjeta

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2016. u 12:23
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Poduzetna, skromna i za jadransko ugostiteljstvo pomalo netipična obitelj ovog je ljeta zaposlila i 13 radnika, od šogora i šurjaka, kako kaže Antonio, do klasičnih sezonaca iz Pirovca, okolice Zagreba i Slavonije.

Užici na jadranskoj obali zadnjih su godina sve skuplji i skuplji. Bijela riba na tržnicama, odlazak u restorae ili izlasci za veliki broj gostiju postao je luksuz koji si rijetko mogu priuštiti. Kava u kafičima je posebna priča. Već smo i navikli da kava s mlijekom moža koštati 12, 14, pa i 16 kuna, ali i 25 kuna nije rijetkost. 

I zato je jadranska kava za pet kuna – espresso samo četiri – vijest. Kuha je u jednom pirovačkom kafiću, po istoj cijeni izvan sezone i u špici, Antonio Klarić iz Nove Gradiške. Skuhao ih je nebrojeno, cijena je već godinama ista, a nakon deset godina obiteljskog ugostiteljstva Klarići su ove sezone u Pirovcu otvorili i fast food. Cijene za jadranske prilike ponovno pristojne; hamburger 19, hot dog 12, mali ćevapčići 20, veliki 30 kuna, piše Večernji list.

Poduzetna, skromna i za jadransko ugostiteljstvo pomalo netipična obitelj ovog je ljeta zaposlila i 13 radnika, od šogora i šurjaka, kako kaže Antonio, do klasičnih sezonaca iz Pirovca, okolice Zagreba i Slavonije.

Mlađahni vlasnik kafića u kojem se pije jedna od najjeftinijih kava na Jadranu s posebnim ponosom ističe da nikome ništa ne duguju. Sve plaće, najam i druge račune podmiruju na vrijeme, a unatoč niskim cijenama u lokalu, kaže, zaradi se dovoljno i za zimske mjesece kad nema posla. Jasno mu je i zašto takva matematika, bez grabeži i pljačkanja gosta, ne funkcionira kod svih.

Mislim da je najvažnije znati dobro raspolagati novcem. No, čim malo zarade, mnogi odmah počnu trošiti, rastu im apetiti, kupuju nove aute i slično. Mi ne težimo luksuzu, zarađujemo dovoljno da pristojno živimo.

Uostalom, šalica kave proizvod je koji nas košta nešto više od jedne kune, zar nije dovoljna marža od 300 posto? Nama je dovoljno – kaže Antonio, koji nerado govori o jadranskoj skupoći i primjerima bezobrazno visokih cijena.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close