U ovom hrvatskom gradu nitko ne želi biti konobar

Foto: Duško Marušić / Pixsell Foto: Duško Marušić / Pixsell

Zabrinjavajuća je to vijest za turističko-ugostiteljski sektor.

Već drugu godinu za redom nema niti jednog upisanog učenika za zanimanje konobara u porečkoj Turističko- ugostiteljskoj školi Antona Štifanića. Zabrinjavajuća je to vijest za turističko-ugostiteljski sektor koji muku muči s nedostatkom kvalitetnih i stručnih kadrova, a stanje je još gore ako dodamo da ove godine TUŠ Antona Štifanića nije upisao niti jednog slastičara.

Glas Istre više je puta pisao kako hotelijeri i ugostitelji ne mogu naći osoblje, a razlog tomu je što se iz Slavonije, do prije nekoliko godina najvećeg rasadnika radne snage za istarske hotele i lokale, velik broj mladih odselio u druge države u potrazi za boljim životom. Početkom sezone, kako smo izvijestili, brojni hotelijeri još nisu imali popunjena sva sezonska radna mjesta. Mnogi su mladi otišli u potrazi za većim, ili bolje reći normalnim plaćama i radnim uvjetima. A sudeći prema nikakvom interesu djece za ovim zanimanjima, problemi će se nastaviti i u budućnosti.

-Konobari pohađaju trogodišnji program, pa sada imamo samo treći razred. Učenici koji pohađaju četiri godine smjer turističko-hotelijerskog komercijalista imaju među predmetima i kuharstvo sa slastičarstvom te posluživanje, pa dio njih može raditi posao konobara. Upisali smo i jedan razred kuhara, za što trenutno ima interesa među mladima, kaže ravnateljica TUŠ-a Antona Štifanića Vesna Baranašić. Kaže da vlada veći interes za četverogodišnje programe, jer nakon toga učenici mogu upisati fakultet. 

Komentari (3)
 • mllr
  mllr 9:43 4.8.2017.

  u niti jednom gradu nitko ne želi biti konobar, ali netko mora i to raditi

 • borsa
  borsa 21:42 3.8.2017.

  Pojedinci zarade od turizma ali drzava radi cisti neto gubitak kako kaze prof dr sci Kulic
  Lupace se mnogi o glavu jos malo kad se sve prekapacitira , od apartmana vila i bazena u pripizdinama.
  Na kraju ce intervenirati porezni obveznici kao u slucaju franka da saniraju te jebivjetre koji su neoprezno ulagali

 • Funky
  Funky 17:43 3.8.2017.

  zato nam konobari danas izgledaju potpuno neobbuceni i nespremni za taj posao. posao s ljudima je jako jako tezak, tako da ne treba cuditi razina usluge po kaficima i restoranima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!