U ovoj bi situaciji Hrvati radili prekovremeno i to bez naknade

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2018. u 13:11
Foto: Thinkstock

Posao.hr donosi zanimljiv i kratak sažetak istraživanja provedenog na našem portalu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razmišljanja, iskustva i očekivanja zasposlenih kada je riječ o motivaciji i lojalnosti na radnom mjestu. Otkriveno je i što zaposlenike najviše demotivira te koliko njih se susrelo s prijetnjom otkaza.

Gotovo 50 posto ispitanika redovito pretražuje oglase za posao iako su u radnom odnosu. Čak 36 posto će ih zbog profesionalnog razvoja uložiti dodatni naporna poslu (a ne zbog plaće ili neke druge nagrade). Pohvala nadređenog u ovoj kategoriji nalazi se na posljednjem mjestu – samo 8 posto ispitanika više će se potruditi zbog  pohvale nadređenih.

Među onim sudionicima istraživanja koji su trenutno u radnom odnosu, 32 posto bi napustilo trenutno zaposlenje ako bi im se pružila bolja financijska prilika. Zbog mobinga to bi učinilo 19 posto ispitanika.

Nejasni ciljevi i odgovornosti zauzimanju više od 40 posto odgovora kada je riječ o tome što vas može demotivirati na poslu. Zanimljivo je da svađe s kolegama ne utječu previše na motivaciju te je samo 10 posto ispitanika reklo kako ih loši odnosi demotiviraju.

Spomenimo i podatak da je čak 35 posto ispitanika bilo suočeno s prijetnjom otkaza.

Poslodavce pak može ohrabriti podatak kako je skoro 70 posto ispitanika izrazito lojalno u jednoj osjetljivoj situaciji. Naime, ukoliko se tvrtka nađe u krizi čak 68 posto ispitanih ostalo bi raditi prekovremeno i to neovisno o novčanoj naknadi.

Spomenimo i činjenicu da 19 posto sudionika koji su sudjelovali u istraživanju a u radnom su odnosu, nema izbor već mora raditi prekovremeno neovisno o razlozima i uvjetima.

Zaključak provedenog istraživanja:
Iako je novac većini od nas glavni razlog za traženje novog i napuštanje trenutnog zaposlenja, kada je u pitanju lojalnost u teškim vremenima on nema gotovo nikakav utjecaj na odluku –  zbog dobrih međuljudskih odnosa i humanosti prema radu većina ispitanika svojevoljno će raditi prekovremeno u trenucima kada je to zaista potrebno.  

* U istraživanju je sudjelovalo najviše sudionika dobne skupine od 25 do 34 godine (40 posto).  Većina ispitanika su žene (70 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close