U ovoj bi situaciji Hrvati radili prekovremeno i to bez naknade

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Posao.hr donosi zanimljiv i kratak sažetak istraživanja provedenog na našem portalu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razmišljanja, iskustva i očekivanja zasposlenih kada je riječ o motivaciji i lojalnosti na radnom mjestu. Otkriveno je i što zaposlenike najviše demotivira te koliko njih se susrelo s prijetnjom otkaza.

Gotovo 50 posto ispitanika redovito pretražuje oglase za posao iako su u radnom odnosu. Čak 36 posto će ih zbog profesionalnog razvoja uložiti dodatni naporna poslu (a ne zbog plaće ili neke druge nagrade). Pohvala nadređenog u ovoj kategoriji nalazi se na posljednjem mjestu - samo 8 posto ispitanika više će se potruditi zbog  pohvale nadređenih.

Među onim sudionicima istraživanja koji su trenutno u radnom odnosu, 32 posto bi napustilo trenutno zaposlenje ako bi im se pružila bolja financijska prilika. Zbog mobinga to bi učinilo 19 posto ispitanika.

Nejasni ciljevi i odgovornosti zauzimanju više od 40 posto odgovora kada je riječ o tome što vas može demotivirati na poslu. Zanimljivo je da svađe s kolegama ne utječu previše na motivaciju te je samo 10 posto ispitanika reklo kako ih loši odnosi demotiviraju.

Spomenimo i podatak da je čak 35 posto ispitanika bilo suočeno s prijetnjom otkaza.

Poslodavce pak može ohrabriti podatak kako je skoro 70 posto ispitanika izrazito lojalno u jednoj osjetljivoj situaciji. Naime, ukoliko se tvrtka nađe u krizi čak 68 posto ispitanih ostalo bi raditi prekovremeno i to neovisno o novčanoj naknadi.

Spomenimo i činjenicu da 19 posto sudionika koji su sudjelovali u istraživanju a u radnom su odnosu, nema izbor već mora raditi prekovremeno neovisno o razlozima i uvjetima.

Zaključak provedenog istraživanja:
Iako je novac većini od nas glavni razlog za traženje novog i napuštanje trenutnog zaposlenja, kada je u pitanju lojalnost u teškim vremenima on nema gotovo nikakav utjecaj na odluku -  zbog dobrih međuljudskih odnosa i humanosti prema radu većina ispitanika svojevoljno će raditi prekovremeno u trenucima kada je to zaista potrebno.  

* U istraživanju je sudjelovalo najviše sudionika dobne skupine od 25 do 34 godine (40 posto).  Većina ispitanika su žene (70 posto).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve