U ovim djelatnostima je najviše blokiranih subjekata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. ožujak 2013. u 10:49
Guliver/Thinkstock

Krajem veljače ove godine u blokadi je bilo ukupno 65.488 poslovnih subjekata zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 40,05 milijardi kuna.

 U blokadi zbog neizvršenih osnova za plaćanje krajem veljače ove godine u Hrvatskoj je bilo najviše poslovnih subjekata iz djelatnosti trgovine, njih gotovo 16 tisuća, a slijede tvrtke i obrtnici iz područja građevinarstva, njih je nešto manje od 10 tisuća, ali se na njih odnosi najveći iznos neizvršenih obveza od gotovo 10 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Krajem veljače ove godine u blokadi je bilo ukupno 65.488 poslovnih subjekata zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 40,05 milijardi kuna.

Podaci Fine po područjima djelatnosti pokazuju da i u broju i u iznosu najveći udio imaju pravne i fizičke osobe iz tri djelatnosti – trgovine, građevinarstva i prerađivačke industrije – gotovo dvije trećine blokiranih subjekata je iz te tri djelatnosti, a na njih se odnosi više od 24,4 milijarde kuna dugovanja, ili oko 61 posto ukupnog iznosa.

Krajem veljače u blokadi su bila 15.983 poslovna subjekta iz djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, a ukupan iznos njihovih dugova iznosio je 9,68 milijardi kuna.

Veći iznos blokade imale su građevinske tvrtke i obrtnici i njihove su neplaćene obveze krajem veljače bile 9,97 milijardi kuna, a u blokadi je bilo 9.979 poslovnih subjekata iz građevinarstva.

Po broju blokiranih poslovnih subjekta i iznosu blokade slijede subjekti iz prerađivačke industrije – 6.976 pravnih i fizičkih osoba u prerađivačkoj industriji bilo je u blokadi s iznosom od 4,75 milijardi kuna.

U blokadi je krajem veljače bilo i 9.151 pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, s iznosom blokade od 3,33 milijarde kuna.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 2,53 milijardi kuna krajem drugog mjeseca bila su blokirana i 3.782 poslovna subjekta iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti.

Po broju blokiranih subjekata slijedi djelatnosti prijevoza i skladištenja, dok po iznosu blokade slijede pravne osobe i obrtnici koji se bave poslovanjem nekretninama – krajem veljače u blokadi je bila 3.071 pravna i fizička osoba koja se bavi prijevozom i skladištenjem s dugovanjem od 1,62 milijarde kuna, dok je zbog duga od 1,92 milijarde kuna u blokadi bilo 1.259 subjekata u poslovanju nekretninama.

Podaci Fine po županijama, pokazuju da se više od trećine ukupnog iznosa neplaćenih obveza, ili 14,18 milijardi kuna, odnosi na tvrtke i obrtnike iz Zagreba. Krajem veljače u blokadi je bilo 18.052 poslovnih subjekata sa zagrebačkog područja.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u blokadi je krajem veljače bilo 7.826 poslovnih subjekata s iznosom od 4,42 milijarde kuna, u Primorsko-goranskoj 5.027 subjekata s dugom od 2,97 milijardi kuna, a u Istarskoj županiji 5.226 pravnih i fizičkih osoba sa dugom od 2,54 milijarde kuna. Zbog više od 2,27 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje bilo je blokirano i 4.560 poslovnih subjekata s područja Zagrebačke županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close