U otkup vraćeno 42 posto mlijeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2013. u 17:37
EPA

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo kako je Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora počeo davati rezultate.

 Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo kako je Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora počeo davati rezultate – mljekare su u otkup vratile 42 posto količina mlijeka u kojima je razina aflatoksina pala na dozvoljene razine.

"Proizvođači mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore vraćeni su u otkup mlijeka od strane mljekara budući je razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine. Tako je u otkup vraćeno 42 posto od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 43.000 litara zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno", navodi se u priopćenju Ministarstva iz kojeg ističu kako provedba Akcijskog plana pokazuje obrahrujuće pozitivne pomake u proizvodnji mlijeka.

Ministarstvo i sve druge nadležne službe nastavljaju s Akcijskim planom pa će se nastaviti prikupljati još idućih sedam dana mlijeko u kojem još uvijek postoji povećana količina aflatoskina i odvoziti u bioplinska postrojenja.

Poljoprivredna gospodarstva dobit će dodatne količine zamjenske stočne hrane te će se proširiti obuhvat zamjene stočne hrane na još oko 200 gospodarstava, najavljuju iz Ministarstva.

Po podacima koje iznose, sva zamjenska stočna hrana je isporučena s danom 28. veljače, a riječ je o ukupno 378 tona.

S današnjim danom prikupljeno je i u bioplinska postrojenja isporučeno 581.209 litara mlijeka, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 712 poljoprivrednih gospodarstava.

U tijeku je analiza uzetih uzoraka stočne hrane za koje će rezultati biti poznati krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo ponavlja svoj apel poljoprivrednicima da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke i konzultiraju s predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka.

S obzirom da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, iz Ministarstva poljoprivrede apeliraju na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close