U Osječko-baranjskoj županiji više od 35 tisuća nezaposlenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2013. u 14:19
Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Tijekom svibnja smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama, a najviše u Belom Manastiru, Našicama i Đakovu.

Potkraj svibnja u Osječko-baranjskoj županiji evidentirane su 35.322 nezaposlene osobe, što je 6 posto manje nego u travnju, a 10,3 posto više nego u svibnju prošle godine, podaci su osječkog Područnog ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Tijekom svibnja smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama, a najviše u Belom Manastiru, Našicama i Đakovu.

Prema ugovorima o radu u svibnju je u toj županiji zaposleno 3.178 osoba, što je 76,7 posto više nego u travnju i 577 osoba ili 22,2 posto više nego u svibnju prošle godine.

Najviše osoba zaposleno je putem javnih radova, na sezonskim poslovima u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u prerađivačkoj industriji.

U evidenciju nezaposlenih tijekom prošlog mjeseca prijavile su se 1.892 osobe, što je 0,7 posto manje nego u travnju, a 22,2 posto više nego u svibnju lani.

Najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju HZZ-a iz trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva.

Na kraju svibnja 49 posto nezaposlenih u toj županiji čekalo je na zaposlenje dulje od godinu dana i njihov se udio u odnosu na prošlogodišnji svibanj smanjio za 3,4 posto, a u odnosu na travanj ove godine povećao za 1,6 posto.

Poslodavci su osječkom HZZ-u tijekom svibnja prijavili 1.114 slobodnih radnih mjesta, što je 205 radnih mjesta manje nego u travnju, a 502 radna mjesta više nego u svibnju 2012. Najveći broj slobodnih radnih mjesta je za rad u javnim radovima, djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite te trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close