U Osijeku i Sisku elektrane na biomasu za 35 mil. eura

Na potpisivanju je bio i ministar Ivan Vrdoljak/Marko Mrkonjić/PIXSELL Na potpisivanju je bio i ministar Ivan Vrdoljak/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Izvođači su Đuro Đaković i nizozemski HOST B.V., a proradit bi trebale 2017.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) krenula je u ambiciozan investicijski ciklus gradnje elektrana pogonjenih na obnovljive izvore energije.

U Osijeku je u petak potpisan ugovor o gradnji elektrane na šumsku biomasu (drvnu sječku), vrijedan 16,25 milijuna eura. Izvođač će biti hrvatsko-nizozemski konzorcij tvrtki Đuro Đaković i HOST B.V., a elektrana će proizvoditi oko 16 i pol tisuća megavatsati električne energije, 34 tisuće tona tehnološke pare te oko 53 tisuće megavatsati toplinske energije. Kako će biti smještena uz termoelektranu-toplanu Osijek, trošak gradnje bit će smanjen zbog korištenja dijela postojeće elektrane, a visok stupanj efikasnosti rada, odnosno iskoristivosti goriva, osigurat će se plasmanom proizvedene pare za potrebe tehnoloških procesa lokalne industrije.

Sličnu elektranu, za koju bi s istim konzorcijem izvođača ugovor trebao biti potpisan ovoga tjedna, HEP planira graditi u Sisku, u blizini tamošnje termoelektrane. Taj projekt procjenjuje se na oko 19 milijuna eura, a obje bi s radom trebale početi u prvoj polovici 2017. Ta ulaganja dio su šire poslovne strategije nacionalne elektroenergetske kompanije kojoj je cilj diversifikacija energetskog miksa i povećanje proizvodnog portfelja u sferi poticane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

S čak 26 HE u portfelju, oko polovice HEP-ove instalirane proizvodne snage može se smatrati obnovljivim izvorima energije. Ipak, HEP je bio dosta neaktivan u razvoju elektrana koje potpadaju pod tzv. feed in sustav tarifa, odnosno čija se energije otkupljuje po poticanoj cijeni, kao što su solarne elektrane, vjetroelektrane, elektrane na biomasu. Tvrtka je zato nedavno objavila javni poziv nositeljima takvih projekata da prodaju HEP-u svoje projekte u fazi razvoja. Kako se doznaje, zaprimljeno više od 100 iskaza interesa, i to za sve tražene tehnologije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!