U osam mjeseci zaposleno 38,6 tisuća sezonaca, 95 % lanjskoga rekorda

Autor: Suzana Varošanec , 16. rujan 2014. u 18:37
Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

U osam mjeseci ove godine najviše su, očekivano, traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

Sezonsko zapošljavanje u osam mjeseci u 2014. godini nastavlja svoj rast: Hrvatski zavod za zapošljavanje danas je objavio podatak o 38.621 sezoncu zaposlenom s evidencije Zavoda što predstavlja 95 posto prošlogodišnjeg rezultata, inače rekordnoga. Naime, sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu, a lani je dosegnulo svoj vrhunac kad je s evidencije Zavoda u sezoni bilo zaposleno čak 40.767 sezonaca.

U osam mjeseci ove godine najviše su, očekivano, traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo – sveukupno njih 15.319., i to uglavnom konobara,  prodavača, sobara, kuhara, kuhinjskih radnika, čistača, radnika u održavanju, pomoćnih kuhara kao i pomoćnih konobara, recepcionara, vrtlarskih radnika i dr.

S evidencije Zavoda, pak, u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 26.541 osoba, a što se zanimanja tiče osim već navedenih ističu se još i administrativni i ekonomski službenici, te hotelijersko-turistički službenici. U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 12.080 osoba, a najviše u administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 2.965, u prerađivačkoj industriji – 1.927, te u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 1598.

Inače, zanimljivo je da su dvije djelatnosti, tj. pružanje smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovina na veliko i na malo hrane u osam mjeseci ove godine premašile ukupni prošlogodišnji rezultat, pa je tako zaposleno gotovo 1100 više sezonaca.

Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno tradicionalno u nekoliko županija, a to su: Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Šibensko- kninska, Primorsko- goranska, Zadarska, te Osječko-baranjska županija.

Iz mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 13.501 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 8.811 osoba , što je ukupno 65,3 posto od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županija.

IZ HZZ-a su s tim u vezi priopćili da je tijekom studenog i prosinca 2013. godine započela priprema za nadolazeću turističku sezonu 2014, a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače 2014. godine. "Organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. To su poslodavci s područja Jadranskog primorja, a koji su najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica , Bjelovar, Slavonski Brod ali i dr. područne urede."

Komentari (14)
Pogledajte sve

Nije tebi lako…

@ neo ,

u 3:08 sati ti gubiš vrijeme na forumu umjesto da spavaš i odmaraš se kako bi u jutro bio svjež pa da možeš ići tražiti posao ?
I sada ćeš spavati dok ti se žena , koja te hrani ne vrati s posla ?
Šta ćeš joj reči ?
Da nisi išao tražiti posao jer su HDZ-ovci sve pokrali ?

Moj problem si ti , i tebi slični koji neće raditi i ne plaćaju porez.
Pošto ti ne plaćaš porez tvoji SDP+HNS Kukuriku idoli svakodnevno izmišljaju nove poreze meni i mojoj tvrtki.

samo ti pričaj bajke

@ neo,

pišem u slobodno vrijeme protiv onih koji nam već 12 kvartala lažu i vode Hrvatsku u propast i stvaraju sirotinju.
Osim toga i kada ja pišem moj direktor radi i vodi posao.
Nije mi svejedno tko je na vlasti jer svakodnevno uništavaju tvrtke mojih kupaca ,i svakim danom povečavaju poreze i mjenjaju uvjete poslovanja.
Moja tvrtka nikad nije poslovala s državom i 100% je moje vlasništvo.
Ovako se piše ono što sam platio Državi poreza : 1.000.000,00 Eura+ .
A ti ? Još obilaziš burzu ?

New Report

Close