U organizaciji Hrvatske zajednice županija održan radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2015. u 11:17
Foto: http://www.licko-senjska.hr

Na inicijativu Hrvatske zajednice županija, u četvrtak, 19. ožujka u prostorima Zajednice u Zagrebu, održan je radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na inicijativu Hrvatske zajednice županija, u četvrtak, 19. ožujka u prostorima Zajednice u Zagrebu,  održan je radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Vesnom Bukaricom, načelnicom Sektora za energetsku učinkovitost i Marijom Klobučarom, voditeljem Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Radnom sastanku su nazočili i predstavnici hrvatskih županija. U ime Ličko – senjske županije sastanku je prisustvovao Stipe Mudrovčić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje.

Sastanku su prisustvovali članovi Radne skupine za gospodarstvo i regionalni razvoj pod vodstvom Damira Fašaića i članovi Radne skupine za obrazovanje i kulturu na čelu s voditeljicom Vesnom Šerepac, a razgovaralo se o modelu i provedbi natječaja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te o mogućnostima da se županije uključe u sufinanciranje troškova. Programom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je predviđeni iznos u visini od 71 milijun kuna za ovu godinu uz mogućnost povećanja.

Prema riječima Vesne Bukarice predviđen je jedinstveni natječaj za sve građane Republike Hrvatske koji će se javljati direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a članovi radnih skupina izrazili su zabrinutost zbog moguće preopterećenosti kadrovskih kapaciteta Fonda.

"Zbog provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća zaposlit ćemo 20 osoba, u tijeku je odabir. Uz nove zaposlenike i olakšavanje procedura te svojevrsnu automatizaciju procesa unutar Fonda smatram da nećemo imati probleme", rekla je načelnica Bukarica. Također je istaknula da je Fond zajedno s Ministarstvom graditeljstva za ovu godinu počeo pripremati dva posebna javna poziva za energetsku obnovu škola i vrtića koja će se financirati povlačenjem sredstava iz EU fondova.

Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije upozorio je na nelogičnost da škole i druge javne ustanove koje nemaju riješene imovinsko-pravne osnove ne mogu aplicirati na natječaje, a istovremeno imaju odobrenje za rad i financiraju se iz državnog proračuna.

Okupljeni su se složili da su ovakvi i slični radni sastanci i tekako korisni za sve uključene strane budući se na njima teme sagledavaju iz različitih perspektiva, otvarajući pritom nova pitanja i ukazujući na potencijalne probleme.

Komentirajte prvi

New Report

Close