U organizaciji HGK 50-ak tvrtki na 
susretu s kosovskim gospodarstvenicima

Autor: Vladimir Nišević , 16. rujan 2015. u 22:01
Zoran Vodopija, Luka Burilović i Safet Gerxhaliu, Foto: PD

Potpisan ugovor o suradnji između hrvatske i kosovske komore s ciljem povećanja robne razmjene.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem boravilo je u dvodnevnom posjetu Republici Kosovo.

Vodstvo HGK i 50-ak hrvatskih gospodarstvenika susreli su se s političkim vrhom Republike Kosovo te s tamošnjim gospodarstvenicima.Jačanje suradnje hrvatskih i kosovskih tvrtki, povećanje robne razmjene i pronalaženje mogućnosti ulaganja te izvođenja investicijskih radova za hrvatske tvrtke na Kosovu bili su ciljevi glavni ovoga posjeta. U sklopu posjete, HGK i Privredna komora Kosova organizirale su Kosovsko-hrvatski gospodarski forum, na kojemu je sudjelovalo dvjestotinjak tvrtki, od čega je gotovo 150 kosovskih.

Forum su otvorili predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik Komore Kosova Safet Gerxhaliu, veleposlanik Republike Hrvatske u Prištini Zoran Vodopija te veleposlanica Republike Kosovo u Zagrebu Shkëndije Geci – Sherifi.

 

69,7 milijuna eura

vrijednost je hrvatskog izvoza na Kosovo u 2014.

“Jedan od razloga organizacije foruma jest činjenica da gospodarski rezultati ne prate tradicionalno dobre političke odnose dviju zemalja. Sadašnja je robna razmjena skromna, hrvatski izvoz u 2014. godini iznosio je 69,7 milijuna eura, a uvoz s Kosova 2,5 milijuna eura, stoga smatram da prostora za suradnju ima daleko više od trenutnih pokazatelja”, istaknuo je Burilović. S njim se složio i predsjednik Komore Kosova Gerxhaliu koji je istaknuo da bi dobru političku suradnju trebalo primijeniti na poboljšanje suradnje u segmentima obrazovanja, zdravstva, a prije svega gospodarstva.

Na Forumu su predsjednik HGK i predsjednik Komore Kosova potpisali Sporazum o suradnji HGK i Komore Kosova te “Kosovo-Croatian Arbitration Agreement”.

Jedan od poduzetnika koji je boravio u posjetu Kosovu Damir Jurina, tehnički direktor tvrtke Pismorad istaknuo je kako se njegova kompanija bavi proizvodnjom cestovne signalizacije “i s obzirom da Kosovu su u toku veliki infrastrukturni radovi poput izgradnja autocesta, bilo nam je vrlo interesantno doći ovdje i ostvariti konkretne kontakte, tako da smatram da je ovaj posjet bio vrlo koristan za nas”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close