U opasnosti zaštitarski projekti vrijedni 620 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 01. kolovoz 2016. u 08:31
Foto: Thinkstock

Iz ministarstva zaštite okoliša i prirode prozvali ministra regionalnog razvitka Tomislava Tolušića zbog jednostranog pomicanja rokova za prijavu 20 projekata parkova prirode EU fondovima i to za čak 14 mjeseci.

Zbog odluke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da se parkovima prirode skrati rok za prijavu EU projekata na javni poziv koji je raspisan u travnju, u opasnost je dovedeno 20 projekata vrijednih preko 620 milijuna kuna, doznaje se iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOP).

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je u dogovoru s MZOP u travnju ove godine raspisalo javni poziv namijenjen parkovima prirode za prijavu EU projekata. Tada je dogovoreno da će poziv trajati do kraja 2017. do kada bi trebali biti spremni svi projekti. Međutim, ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU promijenilo je rokove za prijavu EU projekata tako da je rok s 31. prosinca 2017. skraćen za 14 mjeseci, na 31. listopad 2016., a u MZOP navode da je ta odluka donesena 18. srpnja jednostrano i bez konzultacija.

Neugodno su iznenađeni takvim potezom jer smatraju da se radi o "opstruiranju projekata važnih za održivi razvoj parkova i krajeva koji ih okružuju". Tom se odlukom, napominju, krši ranije potpisani sporazum na temelju kojeg su određeni rokovi javnog poziva. Ravnatelji parkova prirode poslali su MZOP-u apel u kojem navode da "ne uspijevaju pronaći nikakav racionalan razlog za ovakvo iznenadno skraćenje roka, čime rok skraćenja postaje višestruko duži od roka preostaog za izradu i predaju projektnih prijedloga.  

U MZOP-u neslužbeno dodaju: "nadamo se da je ministar Tolušić svjestan štetnosti odluke koje je donijelo njegovo ministarstvo i da time u opasnost dovodi realizaciju projekata u čiju smo pripremu dosad uložili 15 milijuna kuna, koji bi mogle propasti", kazao je izvor iz MZOP-a.  Iz tog ministarstva tvrde da je Tolušić svojim intervencijama tražio da se projekti u visokoj fazi pripreme mijenjaju kako bi se u njih uvrstili elementi koji se ne bi mogli sufinancirati EU sredstvima jer ne zadovoljavaju kriterije poziva, primjerice gradnja kongresnih centara i pristaništa za brodove koja se nalaze izvan granica parkova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close